EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Atentatul terorist de pe aeroportul Domodedovo, în atenţia presei ruse

Atentatul terorist de pe aeroportul Domodedovo din Moscova, soldat cu moartea a 35 de persoane şi rănirea a peste 150, se află în prim-planul presei ruse de marţi. Teroristul-kamikaze nu a întâmpinat nicio dificultate la intrarea pe cel mai aglomerat aeroport din Rusia, în calea lui nu s-a aflat niciun detector de metale, scriu cotidianele moscovite.

Potrivit unor versiuni preliminare, atacul terorist este legat de ultimele evenimente din Caucazul de Nord, unde, de la începutul lunii ianuarie, au loc operaţiuni speciale pentru nimicirea bandelor, a grupelor de răufăcători, notează Kommersant, amintind că o explozie puternică s-a produs luni, la ora locală 16,32, în zona de sosiri a aeroportului Domodedovo.

S-au surpat tavanele şi pereţii subţiri, s-au rupt firele de telefon şi de curent electric. S-a stins lumina, iar încăperile aeroportului au fost învăluite de un fum înecăcios. Pe jos zăceau fragmente din corpuri umane şi totul era în sânge, notează publicaţia rusă, citând martori. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în explozie au murit 35 de oameni, nu mai puţin de 150 au fost răniţi, 20 dintre aceştia fiind în stare deosebit de gravă.

Până să ajungă ambulanţele şi echipele de salvare din Domodedovo şi Moscova, răniţii erau transportaţi de la locul exploziei pe mâini sau în cărucioarele de bagaje. Medicul de pe aeroport le-a acordat victimelor primul ajutor. Halatul său, alb la început, a devenit roşu de sânge în numai două minute, detaliază Kommersant. Valul exploziei a spart monitoarele, televizoarele suspendate şi vitrinele magazinelor şi ale chioşcurilor din apropiere, adaugă Rossiiskaia Gazeta.

Mulţi dintre pasageri şi persoanele angajate ale aeroportului au suferit răni. Totuşi oamenii nu au intrat în panică, scrie ziarul rusesc. Deşi forţele de ordine au negat că ştiau de pregătirea unui atentat, potrivit unor surse citate de Kommersant, serviciile secrete au intrat în alertă încă de la Anul Nou, după ce, pe 31 decembrie, a sărit în aer o casă mică de pe teritoriul unui club de tir. În timpul exploziei a murit o femeie, al cărei soţ fusese arestat pentru implicare în formarea grupărilor ilegale.

La scurt timp, a fost reţinută şi prietena acesteia. Ulterior s-a constatat că femeile erau trimise la Moscova de lideri terorişti pentru a organiza atentate în noaptea de Anul Nou. Toţi factorii de decizie ai aeroportului Domodedovo din Moscova trebuie traşi la răspundere, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat ziarului Vedomosti.

Liderul de la Kremlin i-a cerut procurorului general Iuri Ceaika să verifice în ce măsură pe aeroport s-au respectat prevederile legale privind asigurarea securităţii. „Din păcate, marele necaz este că noi nu aplicăm întotdeauna o legislaţie atât de importantă, de aceea i-am cerut procurorului să verifice cum funcţiona această legislaţie la Domodedovo”, a declarat preşedintele rus.

El s-a declarat convins că au fost încălcate normele de asigurare a securităţii şi şi-a exprimat indignarea că teroristul a reuşit să transporte neobservat bomba. „Logica după care acţionează aceşti terorişti este de aşa natură, că sunt greu de nimicit”, a spus directorul adjunct al Centrului de tehnologii politice Aleksei Makarkin, citat de Nezavisimaia Gazeta. El a precizat că este vorba de grupe mici, care din când în când amintesc de existenţa lor în Caucazul de Nord sau încearcă să ajungă la Moscova. În opinia sa, singurele mijloace de luptă rămân munca operativă şi instrumentele standard, „fiind imposibil să inventezi ceva în plus”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata