Cancerul din România, “coafat” în statistici

– Ultimele statistici ale OMS plasează România pe ultimele locuri la rata cancerului, şi ţări din Vest pe primele locuri. Situaţia nu e reală, intervin specialiştii.

Ultima statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează România pe un „cald” loc 47 din 50, în ceea ce priveşte numărul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori) şi pe penultimul loc în ceea ce priveşte cancerul la bărbaţi (241 de cazuri la 100.000 de locuitori). În ceea ce priveşte cancerul la femei, ţara noastră iese din schemă complet, scrie EVZ.ro.

Citeste si:  EximBank acorda o garantie de 95,8 milioane lei

Surprinzător, Danemarca este în topul ţărilor cu cea mai mare incidenţă a cancerului (326 de cazuri la 100.000 de locuitori).

Oficial, România stă bine la capitolul cancer, însă specialiştii „desfiinţează” statisticile. Din cauză că în România nu există un registru naţional al bolnavilor de cancer, raportările nu sunt exacte, ci doar estimate.

„Această raportare e ruşinoasă şi nu ne face cinste. Neavând un registru naţional al bolnavilor, e ca şi cum am ascunde bolnavii sub preş. Ţările din Europa de Vest, ţările nordice sunt în top pentru că au un sistem de raportare foarte bun, iar pacienţii sunt descoperiţi în stadiu incipient.
În România lipseşte cu desăvârşire un program de prevenţie şi de screenig şi suntem pe ultimul loc în Europa la finanţarea programelor naţionale de cancer”, adaugă Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

Citeste si:  OMS cere suplimentarea fondurilor pentru combaterea tuberculozei
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata