EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Compania rusă Lukoil va exploata zăcăminte de gaz şi petrol din zona ucraineană de la Marea Neagră

Lukoil a devenit a doua după Gazprom companie rusă pe care Kievul o admite în vederea exploatării zăcămintelor de gaz şi petrol din zona economică ucraineană de la Marea Neagră.

Experţii menţionează că problemele dintre cele două părţi nu au fost soluţionate până la capăt, însă Lukoil ar putea începe exploatarea chiar mai devreme decât Gazprom, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta. În decembrie, Naftogaz Ukrainî şi Gazprom conveniseră asupra înfiinţării unei întreprinderi comune pentru exploatarea zonei de zăcăminte Pallas, situată în depresiunea Kerci-Taman a Mării Negre.

Rezervele de hidrocarburi din această zonă sunt estimate la 75 de miliarde de metri cubi. Negocierile pentru semnarea acestui contract au durat timp de 5 ani. Principala piedică era considerată nesoluţionarea problemei graniţelor: circa 25% din zona Pallas se află pe teritoriul rus, iar aproximativ 75% – pe cel ucrainean.
În condiţiile în care problema graniţelor maritime dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu a fost soluţionată nici până la această oră, nu se ştie nici cine şi cum va finanţa proiectul de exploatare a zonei Pallas.

Între timp, guvernul ucrainean a aprobat la sfârşitul lui decembrie proiectul conclucrării dintre Lukoil şi societatea de stat Cernomorneftegaz, afiliată Naftogaz, în vederea exploatării a trei zăcăminte: Odesski, Bezâmianîi şi Subbotinski.
‘Aceste sectoare nu sunt cele mai mari, dar nici cele mai mici’, subliniază expertul Valentin Zemlianski, care estimează rezervele de gaz din Bezâmianski şi Odesski la 35 de miliarde de metri cubi, iar pe cele ale zăcământului petrolier Subbotinski – la 100 milioane de tone.

Părţile au convenit preliminar asupra unui raport de participare de 50 la 50. În acelaşi timp, compania ucraineană va contribui la proiectul comun prin evaluarea geologică-economică a rezervelor de petrol, de gaz şi de alte componente însoţitoare din cele trei zăcăminte, evaluare deja realizată. Contribuţia companiei Lukoil vor fi resursele financiare, tehnologiile şi utilajele, precizează Nezavisimaia Gazeta.
Potrivit lui Iuri Korolciuk, expert în domeniul energetic, până la sfârşitul anului ar putea fi încheiate toate formalităţile între părţi, iar în 2012 va începe exploatarea zăcămintelor.

Acest lucru este la unison cu strategia Cernomorneftegaz pentru cinci ani, conform căreia zăcămintele Odesski şi Subbotinski vor fi date în exploatare în 2012, iar Bezâmianîi – la 2015. La sfârşitul anului, însă, s-a dovedit că Naftogaz nu poate finanţa nici măcar proiectele aflate deja în desfăşurare. La finalul anului 2010, s-a anunţat că volumul extracţiilor petroliere ucrainene s-a redus cu 13%, comparativ cu anul trecut, până la 3,55 milioane de tone, iar cele de gaz – cu 5,3%, până la 20 miliarde de metri cubi.

În acest context, atragerea de parteneri străini la proiecte comune este un pas logic şi îndreptăţit, subliniază cotidianul rus. Zilele trecute, Cernomorneftegaz a primit cele 10 miliarde de grivne necesare pentru exploatarea celor trei zăcăminte. Reprezentanţii opoziţiei ucrainene subliniază că aceşti bani ar fi fost suficienţi pentru ca Cernomorneftegaz să demareze independent lucrările de exploatare. Atragerea în cooperare a companiei ruse Lukoil a dat naştere la estimări conform cărora statul ucrainean ar putea pierde controlul asupra Cernomorneftegaz.

‘Exploatarea platformei continentale este o problemă de securitate naţională şi nu poate fi rezolvată în taină, pe culoare. Situaţia trebuie pusă în dezbatere în parlamenť, este de părere directorul Institutului pentru transformarea societăţii, Oleg Soskin.
Este adevărat că legislaţia ucraineană nu prevede aprobarea de către parlament a acordurilor dintre doi subiecţi administrativi. Potrivit lui Korolciuk, mai există o nuanţă importantă: cui şi la ce preţ se intenţionează să se vândă gaz şi petrol.

‘Companiile ucrainene subordonate Naftogaz se plângeau că sunt obligate să vândă întreaga cantitate extrasă populaţiei, la preţuri scăzute. Astfel se explica lipsa cronică de resurse financiare’, aminteşte analistul. În opinia sa, este puţin probabil ca Lukoil să dorească să joace astfel de jocuri populiste şi va cere ca resursele extrase să fie comercializate la preţul pieţei, adică scump.
Pentru Cernomorneftegaz, cooperarea cu Lukoil este avantajoasă nu doar pentru că îi permite companiei să se rupă din cercul vicios al obligaţiilor sociale, ci şi să slăbească parţial controlul organismelor de stat asupra activităţii sale, subliniază în final ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata