EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

Cum au sărbătorit nostalgicii comunişti 93 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu

Coroane de flori, lumânări, steaguri, vechi ziare „Scânteia”, cântece patriotice, înfierarea capitalismului imperialist şi slăvirea realizărilor societăţii socialiste, au fost câteva din ingredientele folosite de aproximativ o sută nostalgici ai regimului comunist, care s-au adunat miercuri (26 ianuarie 2011) la Cimitirul Ghencea, pentru a comemora 93 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu.

Miercuri dimineaţa, ora 9.00, frig de îngheaţă pietrele. Cei care regretă sistemul de dinainte de 1989 se reunesc la Cimitirul Ghencea Civil din Bucureşti, în jurul mormântului soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu. Se împlinesc 93 de ani de la naşterea fostului preşedinte comunist.
Întâlnirea este însufleţită de câţiva membri ai Uniunii Comuniştilor Români (UCR), formaţiune ce se consideră adevăratul continuator al Partidului Comunist Român. Pe mormântul placat cu marmură roşie sunt puse buchete de garoafe, o coroană de flori şi sunt aprinse lumânări.

Doi lideri ai formaţiunii preiau conducerea ‘ostilităţilor’, mai ales că uşor, uşor, vin tot mai mulţi oameni. Cei doi par desprinşi din vechile afişe de propagandă. Unul este îmbrăcat într-un palton greu, poartă căciulă din blană de miel, aşa cum obişnuia şi tovarăşul Ceauşescu, se agită continuu, în vreme ce colegul său are pe cap o şapcă muncitorească şi este mai calm. Iniţiativa aparţine ‘agitatului’. Scoate dintr-o geantă o portavoce şi se pune pe discursuri înălţătoare la adresa regimului comunist şi înfierează capitalismul imperialist.

„Stimaţi participanţi la 93 de ani de la naşterea fostului conducător al ţării, Nicolae Ceauşescu: S-au împlinit 22 de ani de la lovitura militară din decembrie 1989. Pe zi ce trece, adevărul iese la suprafaţă. S-a vorbit de un socialism cu faţa umană, despre o aşa-zisă democraţie occidentală, unde va curge lapte şi miere. Astăzi, ne-am trezit din minciună, cu vistieria goală, cu fabrici, uzine şi bănci vândute la străini”, ţipă el dintr-o portavoce, deşi oamenii îl auzeau foarte bine şi fără, fiind la câţiva metri.

Este întrerupt de un pensionar, care începe să fluture un talon de pensie şi îi înjură cu năduf pe actualii guvernanţi pentru că i-au luat din bani. Este acompaniat de alţi bătrâni care se plâng de tăierea pensiilor. Concluzia este unanimă: înainte aveai ce mânca, servici, casă şi linişte pe stradă. Acum oamenii nu au ce lucra, pensiile sunt mici, banii nu ajung de medicamente şi rişti să fii jefuit pentru o pâine.

Pe la ora 10.00, adunarea se animă cu noi participanţi. Sunt membrii PCR, ce depun solemn o coroană de flori. Şi recuzita se îmbogăţeşte. Apare steagul cu stema RSR şi cel roşu cu secera şi ciocanul. O mână aşează discret un casetofon pe mormânt şi brusc aparatul începe să difuzeze „Internaţionala” şi alte cântece patriotice. Nou-veniţii aduc o pată de culoare printre bătrânii pensionari, fiind însoţiţi de câţiva tineri şi chiar adolescenţi, ce-şi poartă cu mândrie ecusoanele PCR.

Doi dintre ei chiar primesc în faţa mormântului soţilor Ceauşescu carnetele de partid, în aplauzele tovarăşilor. Se remarcă o tânără blondă, ce se prezintă ca membră a „Comitetului de reorganizare a PCR”. O cheamă Violeta Butuceanu, are 28 de ani şi facultatea de drept absolvită. Nu lucrează deocamdată, pentru că nu a putut să se angajeze avocat sau judecător. Motivul: ‘din cauza capitalismului, adică nepotism, şpagă şi aşa mai departe’.

Ne împărtăşeşte câteva idei socialiste, reţetă proprie. „Majoritatea oamenilor cred că noi suntem un partid din secolul XX. Însă nu e adevărat. Dacă PCR vine la putere, nu înseamnă că instaurează comunismul. Noi privim spre viitor. Evident că se va pune monopol în industrie, dar se vor accepta şi societăţile mixte”, ne spune Violeta.
Este susţinută de preşedintele PCR, Petre Ignat. Filosofia lui? Vrea să adune vechii comunişti „risipiţi prin ţară” şi să ofere ţării „soluţia” socialistă, să devină partidul care se opune capitalismului.

Intervine şi Violeta: „La noi capitalismul nu există! Bişniţa cu terenuri şi Dacia Logan nu înseamnă economie performantă”. La câţiva metri, un pensionar ce se declară ‘amărât’, deşi hainele nu arată acest lucru, citeşte o poezie laudativă la adresa comunismului şi asigură asistenţa că este scrisă de el. Alţi pensionari strigă vechile lozinci cu adresare directă la preşedintele RSR: „Ceauşescu şi mândria, stima noastră România”, „Ceauşescu şi poporul” etc.

La finalul reuniunii, cei doi reprezentanţi ai UCR încearcă un moment artistic. De la portavoce, pe două voci, să cânte ‘Intenaţionala’. Nu ştiu versurile pe dinafară aşa că apelează la nişte foi. Se lasă păgubaşi după prima strofă, însă salvează momentul cu un anunţ ‘bombă’: Vor cere autorităţilor ca la Mausoleul din Parcul Carol să fie înhumaţi foştii lideri comunişti: Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu, Chivu Stoica, Ilie Verdeţ. Se fac mulţumirile de rigoare şi oamenii încep să părăsească cimitirul, în vreme ce câţiva întârziaţi aduc flori la mormântul soţilor Ceauşescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata