EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Guvernul spaniol naţionalizează casele de economii cu probleme de solvenţă

Guvernul va naţionaliza casele de economii care vor mai prezenta dificultăţi legate de solvenţă până în toamna acestui an, anunţă marţi cotidienele spaniole, după ce ministrul economiei Elena Salgado a prezentat cele mai importante prevederi ale reformei sistemului financiar.

În ceea ce priveşte ştirile externe, atenţia presei spaniole este îndreptată spre Rusia, unde a avut loc atentatul de pe aeroportul Domodedovo, soldat cu zeci de morţi şi răniţi. Guvernul spaniol a anunţat una dintre cele mai mari reforme ale sistemului financiar spaniol pentru a înlătura neîncrederea de pe pieţe, precum şi îndoielile asupra datoriei de stat a Spaniei.
Potrivit cotidianului El Pais, executivul a stabilit până în toamna acestui an termenul pentru ca băncile şi casele de economii să atingă un nivel de bază de capital, echivalent cu 8% din activele lor.

Casele de economii se vor transforma în bănci pentru a emite acţiuni, semnalează la rândul său cotidianul El Mundo, care apreciază că statul va interveni în băncile şi casele de economii cel mai puţin solvabile în toamna acestui an, cu infuzie de capital. De asemenea, şi acest cotidian spaniol precizează că statul va cere un nivel minim de capital de 8% pentru aceste entităţi bancare.

Zapatero va naţionaliza casele de economii aflate în dificultate şi le va transforma în bănci, titrează cotidianul ABC, tot pe baza anunţului făcut de ministrul economiei. Cotidianul spaniol menţionat mai scrie că dna Salgado a stabilit, prin măsurile anunţate, suma de 20 de miliarde de euro pentru bănci, în caz de intervenţie, sporind totodată şi cerinţele pentru a accepta solvenţa în sectorul financiar.

De asemenea, executivul dă termen până în septembrie entităţilor care vor să evite intervenţiile, mai notează ABC. Şi La Razon consideră că prin măsurile anunţate guvernul va naţionaliza casele de economii care nu sunt solvabile până în septembrie, precizând că prin aceste măsuri, guvernul va obliga sectorul să crească la 8% din active capitalul necesar.
De asemenea, mai anunţă publicaţia menţionată, ministrul economiei nu consideră că sistemul financiar spaniol are nevoie de mai mult de 20 de miliarde de euro pentru acest plan.

Guvernul cere caselor de economii solvenţă pentru a le împinge să se transforme în bănci, apreciază El Periodico de Catalunya noile măsuri, precizând că Ministerul spaniol al Economiei consideră că sectorul are nevoie de 20 de miliarde de euro pentru a îndeplini noile cerinţe de capital. Şi cotidianul Publico scrie că guvernul cere practic caselor de economii să devină bănci, impunându¬le condiţii mai severe pentru solvenţă.

Teroarea revine cu mai multă furie la Moscova, scrie cotidianul El Pais, după atentatul sinucigaş de pe cel mai important aeroport al capitalei, în urma căruia au murit 30 de persoane. Tragedie pe cel mai mare aeroport rusesc, anunţă El Mundo, care apreciază că atentatul de pe Domodedovo pune în pericol siguranţa Kremlinului, de vreme ce acum se pun la îndoială eforturile făcute de guvern pentru a-i combate pe terorişti.

Şi cotidianul ABC scrie că teroarea loveşte din nou Moscova, după ce atentatul petrecut pe cel mai mare aeroport rusesc lasă în urmă peste 30 de morţi şi câteva zeci de răniţi. Terorismul islamic loveşte noua Rusie, scrie şi La Razon, iar cotidianul catalan El Periodico face bilanţul zecilor de morţi şi răniţi.
Masacru pe marele aeroport internaţional rusesc, anunţă Publico, la rândul său. Cotidianul precizează că un atentator sinucigaş a ucis zeci de oameni şi a rănit peste o sută prin detonarea unei bombe în zona sosirilor de pe aeroportul Domodedovo.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata