EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

Ioan Nelu Botiş: Vom prelua în Codul Muncii o parte a propunerilor partenerilor sociali

Unele dintre propunerile făcute de partenerii sociali vor fi incluse în noua versiune a Codului Muncii, aşa cum sunt cele referitoare la introducerea unui stagiu de 6 luni pentru absolvenţii de studii superioare şi reabilitarea după 6 luni a celor care au comis acte de indisciplină, a declarat miercuri (26 ianuarie 2011) ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, prezent la un seminar cu membrii misiunii FMI şi ai CES.

„Voi susţine modificările la Codul Muncii şi flexibilizarea relaţiilor de muncă între angajator şi angajaţi”, a spus ministrul Muncii. Unele propuneri făcute pentru a fi incluse în noua versiune a Codului Muncii sunt unice în legislaţia europeană, iar organizaţia Internaţională a Muncii a precizat că „articolul propus de sindicate privind preluarea de către succesorul unui angajator care a decedat a întregului personal al unei întreprinderi ar fi unic în legislaţia europeană”, a precizat ministrul Muncii care a subliniat că o astfel de prevedere nu poate fi inclusă în Codul Muncii.

Ministrul Muncii a mai declarat că a preluat o serie de propuneri ale sindicatelor şi patronatelor referitoare la agenţii de muncă temporară şi că joi aceste propuneri vor fi discutate. „Am propus o extindere de la 30 la 45 de zile a perioadei de probă pentru funcţiile de execuţie”, a mai spus ministrul Muncii, care s-a arătat dispus să discute posibilitatea ca patronatele să poată angaja succesiv trei persoane pe acelaşi post.
„Ideea nu este că suntem sau nu dispuşi să eliminăm un anume punct din Codul Muncii ci să avem un cod aplicabil care să nu fie neapărat în dezavantajul angajaţilor sau al angajatorului’, a spus ministrul.

Sindicatele au transmis direct primului ministru propunerile de modificare a Codului Muncii, care vor fi discutate joi la ora 12.00 într-o întâlnire la Guvern a executivului cu partenerii sociali. Ioan Nelu Botiş a declarat că susţine „eliminarea principiului erga omnes” dar trebuie să aibă loc discuţii cu patronatele şi sindicatele pe această temă. Ministrul Muncii este optimist că formula Codului Muncii propusă de Guvern „va trece de testul FMI pentru că modernizează foarte mult relaţiile de muncă şi conţine lucruri benefice salariaţilor şi angajatorilor”.

Din propunerile sindicatele ministrul Ioan Nelu Botiş va prelua sugestia pentru absvolvenţii institutelor superioare de învăţământ să se înfiinţeze o perioadă de stagiu de şase luni, recunoscută printr-o adeverinţă eliberată de inspecţia muncii. O altă propunere a sindicatelor care are şanse să fie preluată de Guvern este cea privind reabilitarea după şase luni a celor care au comis fapte de indisciplină.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata