EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

6 românce mor zilnic de cancer de col uterin

România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul cancerului de col uterin, cu 6 decese pe zi, riscul fiind de 3 ori mai mare la noi faţă de media europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis joi (27 ianuarie 2011) de compania GlaxoSmithKlein.

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârsta între 15 şi 44 de ani, statisticile indicând peste 40.000 de femei cu acest diagnostic. În fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din toată Europa primesc diagnosticul de cancer de col uterin şi în jur de 28.000 de femei mor din această cauză.

Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta această boală. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, organizată în perioada 23-29 ianuarie de Asociaţia Europeană pentru Prevenirea Cancerului Cervical (ECCA), se axează anul acesta pe parteneriatul între toţi reprezentanţii domeniului sănătăţii şi cei ai societăţii civile, cu scopul de a creşte gradul de educare al femeilor în privinţa efectelor dezastruoase ale cancerului de col uterin.

Aflat la a cincea ediţie, evenimentul pune accent în acest an pe conceptul de prevenţie, având în vedere faptul că există instrumente – vaccinarea şi controlul regulat – care pot reduce semnificativ riscul apariţiei acestei boli. Toţi membrii ECCA se vor concentra, în timpul Săptămânii de Prevenire, pe promovarea continuă a Perlei Înţelepciunii (Pearl of Wisdom), ca simbol al campaniei de prevenţie a cancerului de col uterin.

Cambridge International Dictionary of Sayings defineşte o ‘perlă de înţelepciune’ ca o ‘piesă importantă de consiliere” şi, prin urmare, este un simbol foarte potrivit pentru un eveniment care încurajează femeile să participe la programele de prevenire a cancerului de col uterin.
În plus, Petiţia ‘STOP cancerului de col uterin’ invită instituţiile europene şi toate guvernele naţionale să pună în aplicare programe de screening pentru cancer de col uterin.

Petiţia are în prezent peste 670.000 de semnături, cu obiectivul asumat de a strânge un milion de adeziuni. O statistică extrem de îngrijorătoare arată că 53% dintre femeile intervievate în cadrul unui studiu (realizat de Gfk şi dat publicităţii în 2009) nu cunosc nicio metodă de prevenire a acestui tip de cancer. Multe din ele suferă fizic şi emoţional, împreună cu cei dragi lor, deoarece sunt supuse investigaţiilor, terapiei, alterării modului de viaţă.

Mai mult, la peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer, una dintre explicaţii fiind aceea că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii. Prevenirea primară a acestor cazuri se poate face prin vaccinare, prin care pot fi eliminate cauzele care determină cancerul de col uterin – infecţia cu cele mai frecvente tulpini oncogenice.

Prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testare periodică Babeş-Papanicolaou, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94%. GlaxoSmithKline (GSK) susţine acţiunile desfăşurate în timpul Săptămânii Europene de Prevenţie a Cancerului de Col Uterin. În această iniţiativă, GSK lucrează împreună cu organizaţii europene cu un unic scop: creşterea nivelului de educaţie asupra riscurilor cancerului de col uterin şi prevenirea acestei boli.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata