Atentatul de la Domodedovo relevă vulnerabilitatea serviciilor de securitate din Rusia


Comitetul de investigaţii al Rusiei a iniţiat o anchetă penală privind neîndeplinirea cerinţelor pentru securitatea transporturilor în cazul atentatului terorist de la Domodedovo, în cadrul căreia va verifica activitatea poliţiei şi a serviciului pentru securitatea zborurilor, scriu ziarele moscovite.

Atentatul, soldat luni cu moartea a 35 de persoane şi rănirea a peste 100, a fost comis în aşa¬numita „zonă murdară” a aeroportului, de care sunt responsabile mai multe structuri, care acum aruncă vina una asupra celeilalte, notează Kommersant. Poliţia nu se mai ocupă de prevenirea atentatelor în aeroporturi din anul 2008, când au fost desfiinţate unităţile ei antitero. Identitatea teroristului kamikaze, ale cărui cap şi mâini s-au găsit în urma exploziei, nu a fost încă stabilită.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că atentatul terorist reprezintă o nouă provocare dură la adresa societăţii şi conducerii ruse, scrie Nezavisimaia Gazeta. El a enumerat o serie de măsuri menite să amelioreze situaţia în domeniul securităţii cetăţenilor. Medvedev a cerut „un control total” al pasagerilor în toate nodurile reţelei de transport, precizând că aceasta este unica ieşire din situaţie, în măsură să minimalizeze riscul unor noi atentate.
Liderul de la Kremlin a admis că numărul actelor teroriste a crescut în Rusia şi a dispus pedepsirea vinovaţilor, a celor care gestionează securitatea transporturilor. El a acordat o atenţie deosebită administraţiei aeroportului Domodedovo, care s-a aflat de mai multe ori în situaţii critice în decurs de o lună.

Expertul Centrului Carnegie, Nikolai Petrov, a remarcat că, de fiecare dată după un atentat terorist, structurile de forţă primesc mai mulţi bani şi prerogative, ceea ce, în opinia sa, constituie „o stimulare în sens negativ”. „Serviciile speciale ar trebui să simtă un disconfort şi pierderi din cauză că au comis o greşeală, iar nu să primească pentru asta stele în plus şi resurse suplimentare”, consideră expertul Carnegie.
Şefii Serviciului Federal de Securitate şi al Ministerului Afacerilor Interne nu sunt vinovaţi, doar preşedintele le-a cerut lor înşişi să afle care sunt vinovaţii, remarcă ironic, într-un comentariu, Vedomosti. Reacţia conducerii statului la noul atentat sângeros şi primele încercări de a analiza cele întâmplate trezesc nedumerire.

La şedinţa de la Kremlin au luat parte doar preşedintele Comitetului de investigaţii şi procurorul general, a căror datorie este să afle cine este vinovat de o infracţiune şi cum a fost ea posibilă. Absenţa ministrului de interne şi a şefului FSB, responsabili de prevenirea şi combaterea terorismului, şi imposibilitatea de a li se adresa întrebări par destul de semnificative, comentează publicaţia.

Atentatul pune la îndoială posibilitatea Rusiei de a organiza evenimente internaţionale, de aceea preşedintele va aborda problema securităţii în discursul său de la Forumul economic internaţional de la Davos, Elveţia, care începe miercuri. În următorii ani, Rusia va trebui să organizeze o serie de evenimente internaţionale sportive şi politice – Jocurile Olimpice de iarnă în 2014, Campionatul Mondial de fotbal în 2018, Summitul Cooperării Economice Asia-Pacific în 2012. Acum de Medvedev depinde dacă va putea convinge comunitatea internaţională că Rusia poate asigura securitatea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata