Europa ar fi plonjat într-o criză teribilă fără euro

Europa ar fi plonjat într-o criză teribilă fără euro, susţin decidenţii politici şi experţii economici reuniţi la Forumul economic mondial de la Davos, transmite AFP. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, i-a avertizat pe investitorii care pariază împotriva euro că riscă să se frigă deoarece Franţa şi Germania sunt hotărâte să apere moneda unică europeană.

‘Atât eu cât şi cancelarul german, Angela Merkel, nu vom permite niciodată ca euro să cadă’, a declarat Nicolas Sarkozy, cel care în acest an asigură preşedinţia G8 şi G20. De asemenea, directorul genera al grupului francez de publicitate Publicis, Maurice Levy, a subliniat şi el că sistemul european a funcţionat şi-a dovedit rezistenţa la crize.

Citeste si:  O americancă de 114 ani a trebuit să mintă în privinţa vârstei ca să se poată înscrie pe Facebook

‘Dacă luaţi în considerare ceea ce s-ar fi întâmplat în Europa dacă nu am fi avut euro, iar dacă Uniunea Europeană şi coordonarea pe care am constat-o recent nu ar fi existat, cred că am fi trecut printr-o criză teribilă’, a declarat Maurice Levy. ‘Grecia ar fi intrat în faliment şi nu ar fi fost capabilă să-şi plătească datoria. La fel în cazul Irlandei’, a estimat Maurice Levy.

La rândul său, directorul general al grupului german de distribuţie Metro, Eckhart Cordes, a recunoscut că ţara sa, locomotiva Europei, a beneficiat în mod semnificativ de euro. ‘Dacă nu ar fi fost euro, am fi asistat la o apreciere semnificativă a mărcii germane, ceea ce nu s-a produs’, a spus Eckhart Cordes.

Citeste si:  Populaţia şi firmele înregistrau credite restante de peste 16,3 miliarde lei, la finele lunii noiembrie 2011

Preşedintele director general de la banca american de investiţii JP Morgan, James Dimon, a estimat la rândul său că Uniunea Europeană este una din cele mai bune realizări umane din toate timpurile dar a atras atenţia asupra disparităţilor din interiorul zonei euro, disparităţi care au făcut dificilă activitatea de coordonare în timpul crizei datoriilor.

‘Problema este că există ţări unde oamenii se pensionează la 55 de ani şi există o săptămână de lucru de 33 de ore şi există state unde se lucrează 40 de ore pe săptămână şi se iese la pensie la 65 de ani. Este doar o chestiune de timp până când oamenii încep să spună că nu doresc să plătească pentru modul de viaţă al altora’, a spus James Dimon.

Citeste si:  Nunta regală din Suedia reflectă fisura privind monarhia
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close