Guvernul socialist din Spania capătă sprijinul parlamentar pentru prelungirea vârstei de pensionare la 67 de ani

Congresul Deputaţilor a aprobat recomandările comisiei care se ocupă cu negocierile pe marginea reformei pensiilor (comisia Pactului de la Toledo), anunţă cotidienele spaniole, care apreciază că, astfel, socialiştii (PSOE, la putere) au obţinut sprijinul parlamentar necesar pentru a creşte vârsta de pensionare la 67 de ani, aşa cum se prevede în viitoarea reformă a pensiilor.

De asemenea, presa spaniolă de miercuri scrie şi despre estimările Fondului Monetar Internaţional referitoare la creşterea economică a Spaniei – revizuite în scădere faţă de previziunile guvernului.
Plenul Congresului Deputaţilor a aprobat cele 21 de recomandări cu 334 de voturi pentru, odată cu o modificare agreată în ultimul moment de socialişti cu naţionaliştii catalani (CiU), scrie cotidianul El Mundo, subliniind că guvernul a primit practic undă verde pentru reforma pensiilor.

Citeste si:  Max Keiser: Criza datoriilor este, de fapt, o conspiraţie mondială

PSOE reuşeşte să obţină sprijinul parlamentar pentru a creşte vârsta de pensionare la 67 de ani, anunţă şi ABC. Potrivit propunerii CiU, creşterea vârstei de pensionare nu trebuie să fie nici omogenă, nici obligatorie, şi trebuie să ţină cont de stimulente pentru prelungirea activităţii în muncă, cu scheme rezonabile pentru pensionarea anticipată, însă ea este inclusă în propunerile comisiei Pactului de la Toledo asupra reformei pensiilor.

Şi cotidianul Publico remarcă faptul că legislativul a aprobat prelungirea flexibilă a vârstei de pensionare, după acordul dintre socialişti şi naţionaliştii catalani. În cele din urmă, consideră publicaţia menţionată, reforma pensiilor ar putea fi aplicată cu sprijinul sindicatelor şi oamenilor de afaceri deopotrivă. De altfel, cotidianul La Razon scrie miercuri despre faptul că guvernul ş i sindicatele au ajuns la o înţelegere, astfel ca pensionarea la 65 de ani să continue până în 2027.

Citeste si:  Diabeticii obezi au o rată a mortalităţii mai scăzută decât cei cu o greutate normală

Tot în plan economic, cotidienele spaniole scriu miercuri şi despre consecinţele crizei economice. Potrivit previziunilor FMI, Spania rămâne departe de relansarea economică din 2011, informează El Pais. Mai mult, cotidianul El Mundo notează că Fondul consideră că economia spaniolă va creşte cu 1,5% abia în 2012, iar anul acesta nu va înregistra decât o creştere de 0,6%. FMI taie singurul semn bun pe care îl aştepta Zapatero pentru 2011 – scrie ABC – şi situează Spania la coada relansării mondiale, reducând estimările de creştere pentru această ţară.

Citeste si:  Cotaţia aurului a coborât sub 1.600 de dolari după acordul privind Ciprul

FMI îşi îmbunătăţeşte previziunile pentru creşterea economică în lume, însă nu şi pentru Spania, scrie cotidianul La Razon. Acesta apreciază că previziunile Fondului sunt destul de pesimiste, în comparaţie cu cele de acum trei luni. FMI îşi reduce optimismul cu privire la creşterea economiei Spaniei, remarcă şi cotidianul Publico, după ce organismul internaţional a scăzut previziunile pentru anul acesta, dar şi pentru 2012.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close