Mic ghid pentru anularea amenzilor rutiere. Povestea unui şofer căruia i s-a ridicat maşina şi a câştigat în instanţă

– Amenzile de circulaţie pot fi foarte uşor anulate în instanţă. Acest lucru nu se întâmplă aşa de des pentru că – descurajaţi de ideea unui proces, care presupune timp şi costuri – mulţi şoferi nu contestă procesul-verbal de contravenţie, scrie Gândul

Astfel, la nivelul Bucureştiului doar în jur de 2 la sută dintre conducătorii auto amendaţi se adresează instanţei de judecată. Dintre aceştia însă, circa 30 la sută au câştig de cauză. Pe de altă parte, mulţi şoferi – deşi se consideră nedreptăţiţi – nu contestă procesul-verbal de contravenţie pentru că nu ştiu cum să facă acest lucru. În realitate, lucrurile sunt foarte simple.

• Primul pas: nu lăsaţi să treacă cele 15 zile în care aveţi dreptul de a vă adresa instanţei de judecată pentru a contesta procesul-verbal de contravenţie. Dacă aţi depăşit acest termen, acţiunea dvs. judiciară nu mai are nicio şansă de succes. Termenul de 15 zile curge de la data la care aţi primit procesul-verbal: fie v-a fost înmânat personal de poliţistul rutier, fie l-aţi primit prin poştă. În acest din urmă caz, trebuie să fiţi atenţi la data de pe ştampila poştei, care poate fi anterioară zilei în care aţi primit plicul cu procesul-verbal.

• Instanţa căreia trebuie să vă adresaţi este cea în raza căreia îşi are sediul unitatea de poliţie rutieră care v-a amendat.

Principalele motive prin care puteţi obţine anularea procesului-verbal de contravenţie ţin chiar de modul în care acesta a fost întocmit de poliţişti. Acesta trebuie să aibă toate rubricile completate corect. În realitate, s-a dovedit că mulţi poliţişti nu completează toate rubricile sau nu le completează corect. Iată şi „scăpările” cele mai des întâlnite:  nu sunt menţionate obiecţiunile contra-venientului; lipsa semnăturii agentului constatator; lipsa menţiunilor cu privire la numele şi funcţia agentului constatator; stabilirea amenzii în sumă totală, fără să se indice sancţiunea aplicată pentru fiecare din contravenţiile stabilite etc.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.