EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Obama se pregăteşte pentru provocarea globală

Preşedintele Barack Obama s-a folosit de discursul său despre starea naţiunii pentru a solicita naţiunii americane să facă faţă provocărilor unei economii globale, stabilind ceea ce preşedintele a numit o ‘agendă a competitivităţii’, care include propuneri democratice tradiţionale cum ar fi creşterea cheltuielilor pentru educaţie, dar şi propuneri pentru republicanii care doresc reduceri bugetare masive, scrie Wall Street Journal.

Obama a declarat că naţiunea americană trebui să abordeze problema deficitului bugetar în creştere, fără a-şi permite să se îndepărteze de la noi cheltuieli pentru programe, care ar permite, în opinia sa, Statelor Unite să concureze cu puterile aflate în ascensiune precum China şi India – o abordare pe care republicanii s-au grăbit să o respingă drept scumpă. Preşedintele a expus totodată zone în care părţile pot coopera, cum ar fi rescrierea codului pentru impozitul pe profit.

Preşedintele a răspuns solicitărilor republicane privind reducerile bugetare masive cu propunerea, mult mai modestă, de a îngheţa o parte din cheltuielile guvernamentale pentru cinci ani. Cea mai mare parte a discursului său a vizat însă scopuri mai mari, cum ar fi recâştigarea iniţiativei politice, după pierderile devastatoare suferite de partidul său în luna noiembrie, şi inspirarea unei naţiuni îngrijorate de locul său într-o economie globală, uneori ameninţătoare.

La peste două luni după înfrângerea în alegerile de la mijloc de mandat, Obama nu pare să se situeze într-o poziţie defensivă, scrie WSJ. Accentul său pus pe partea politică i-a impulsionat ratingul şi a captat atenţia naţiunii. Printre alte propuneri, Obama a cerut naţiunii să pregătească 100.000 de profesori de matematică, ştiinţă şi profesori de inginerie şi s-a folosit de lansarea de către Uniunea Sovietică a satelitului Sputnik cu mai mult de o jumătate de secol în urmă pentru a îndemna o nouă generaţie să contracareze o nouă provocare: concurenţa la nivel mondial.

Preşedintele a stabilit totodată o serie de obiective: până în 2035, 80% din energia electrică din America ar trebui să provină din surse de energie curată. În termen de 25 de ani, 80% dintre americani ar trebui să aibă acces la calea ferată de mare viteză. În termen de cinci ani, companiile de comunicaţii ar trebui să ofere wireless de mare viteză la 98% dintre americani.
Cu toate acestea, preşedintele nu a explicat cum se vor atinge aceste obiective dincolo de angajamentele de intensificare a cheltuielilor federale în infrastructură şi în cercetarea de bază.

Preşedintele a solicitat 8 miliarde dolari pe an pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor curate de energie, – o creştere de o treime – în scopul de a pune pe piaţă 1 milion de automobile „curate” până în 2015. El a cerut de asemenea eliminarea 4 miliarde dolari în deduceri fiscale pentru companiile petroliere pentru a ajuta la acoperirea costurilor de noi cheltuieli, o propunere despre care industria petrolieră a o califică drept nedreaptă şi despre care susţine că va afecta locurile de muncă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata