Premierul s-a prins că benzinarii au păcălit şi şoferii şi statul

Premierul Emil Boc a constatat, în sfârşit, ieri, că plătim pentru benzină preţuri nesimţite, care nu au nici o legătură cu evoluţiile cotaţiilor la bursă pentru ţiţei, cursul valutar sau taxele percepute de stat. Nu doar populaţia este păcălită ci şi statul pentru că, după cum susţine premierul, deşi au ieşit cu profituri mari din majorările de anul trecut, companiile petroliere au raportat pierderi, arată Ziare.ro

În consecinţă, anunţă EVENIMENTUL ZILEI, Emil Boc a cerut ANAF şi Consiliului Concurenţei să efectueze o inspecţie generală la companiile petroliere. Totodată, el a cerut Consiliului Concurenţei o analiză suplimentară a pieţei carburanţilor.

Premierul a intrat ieri în posesia raportului solicitat pe tema majorării preţului carburanţilor în 2010 potrivit căruia companiile petroliere sunt suspectate că şi-au mutat în străinătate profiturile – situaţie în care şi statul a fost fentat la plata impozitului pe profit şi a TVA, anunţă NAŢIONAL. De asemenea, potrivit raportului,  întocmit în cazul producătorilor şi distribuitorilor de benzină şi motorină, pe parcursul anului trecut preţul carburanţilor la pompă a fost majorat nejustificat, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat.

Verificările efectuate, explică ziarul CURENTUL, au indicat că, în cursul anului 2010, când preţul la pompă a urcat cu aproximativ 20%, au existat mai multe situaţii în care s-a declanşat o creştere semnificativă a acestuia, iar analiza efectuată a indicat că, în majoritatea cazurilor, scumpirile au fost efectuate concomitent, ca urmare a deciziilor consiliilor de administraţie, la nivelul tuturor companiilor verificate, preţurile de desfacere la pompă fiind aproape identice.

Pe de altă parte, susţine GÂNDUL, petroliştii îl acuză pe Emil Boc că nu ştie aritmetică. Petrom a anunţat, că majorarea preţurilor la carburanţi, de 24% la motorină şi 20% la benzină, în 2010, a fost determinată exclusiv de modificarea taxelor, în primul rând creşterea TVA, de fluctuaţia cotaţiilor internaţionale la aceste produse şi de deprecierea leului în raport cu dolarul. De asemenea reprezentanţii Rompetrol au declarat că raportul ANAF cuprinde o serie de neclarităţi care nu reflectă situaţia actuală.

În acest timp boicotul şoferilor continuă până când se vor vedea schimbări la pompă. „Mă bucur că premierul ne dă dreptate, dar nu ne vom opri aici. Până duminica viitoare vreau să strângem 20 de reprezentanţi ai protestatarilor din România şi să cerem guvernului o audienţă în care să fie prezenţi şi reprezentanţi ai benzinarilor. Dacă acest lucru nu se rezolvă, vom începe proteste timp de o lună îndreptate împotriva OMV şi Petrom şi veţi vedea atunci adevăratele rezultate. Doar aşa îi va ustura la buzunar aşa cum ne ustură pe noi, zilnic, când alimentăm”, a afirmat Dragoş Furtună, unul dintre iniţiatorii protestelor.

Loading...
loading...
Citește și
4 Comentarii
 1. dienush spune

  dar noi cand ne prindem si ca boc ne manipuleaza cu subiectul asta, dar nu ne spune nimic despre ce face guvernul lui cu banii incasati pe benzina?!

 2. Sonia spune

  Ce sa iti povestesc? Avem asemenea reactii cand se discuta de o companie care de bine, de rau investeste in Romania. Poate ca ar trebui sa zicem ceva si de statul roman, sa ne ofticam ca si el cumpara fire de iarba din import si le planteaza pe unde apuca. Cand face asta nu zice nimeni nimic, ca nu te atinge pe tine, individual. Dar cand trebuie sa strangi cureaua si sa iti misti fizicul din masina, doare rau. Halal atitudine avem!

 3. Geo spune

  Ce ‘uita’ Boc sa ia in calcul e ca UE cere pret similar prin toata Europa. Lucru care anuleaza argumentul cu titeiul importat sau neimportat. daca pretul trebuie sa stea in acelasi range, e logic ca el sa creasca pana la un nivel similar. si pana una alta, am inteles ca pretul in Romania e sub media europeana. so, wtf?

 4. dumitru spune

  E clar ca noi, consumatorii, suntem manipulati si asmutiti asupra benzinarilor.

  Ce uita Boc sa ne zica inainte sa deschida gura despre subiect este ca Finantele au incasat prin intermediul Ministerului Economiei cel putin 24 de milioane de dolari in contul acelui „cent pe litru” – asa numita taxa de solidaritate care a fost eliminata cum cateva zile (efectul – scaderea carburantului cu ~ 4 bani la pompe). Putini stiu ca datoria de 650 de milioane de dolari a fost stinsa inca din octombrie dar Statul a „uitat” sa scoata taxa.
  Sa ne zica ne’a Boc ce s-a intamplat cu banii astia. I-a investit intr-o autostrada? Sau?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.