Bogdan Hossu: FMI încearcă formule de flexibilizare a pieţei muncii pe ţări aflate în dificultate

Liderii de sindicat consideră că Fondul Monetar Internaţional încearcă formule de flexibilizare a pieţei muncii pe ţări aflate în ananghie, cum este România, a declarat vineri (28 ianuarie 2011) preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu la ieşirea de la convorbirile cu misiunea FMI pentru România.

„Am senzaţia că FMI încearcă uneori formule de flexibilizare a pieţei muncii pe ţări aflate la ananghie cum este România”, a spus preşedintele Cartel Alfa. Alte subiecte discutate de liderii sindicali cu misiunea FMI s-au referit la faptul că dificultăţile de pe piaţa muncii sunt cauzate în principal de necorelarea legislaţiei specifice (legile patronatelor, sindicatelor, contractelor colective şi legea conflictelor de muncă) care nu sunt în concordanţă nici cu actualul Cod al Muncii şi nu vor fi nici cu cel modificat dacă se va aproba versiunea propusă de Guvern, a precizat Bogdan Hossu.

Citeste si:  Jocurile de noroc şi jocurile electronice îi fac pe unii să-şi piardă minţile

În viitorul acord cu România FMI este de acord să introducă ca prioritate îmbunătăţirea legislaţiei muncii. În ceea ce priveşte restructurarea şi reforma liderii sindicali au subliniat în discuţiile cu FMI necesitatea de a se introduce obligativitatea de reorientare profesională, recalificare şi inserţia personalului restructurat şi că o întreprindere restructurată trebuie să fie analizată din toate punctele de vedere pentru ai creşte eficienţa.

„De exemplu în consturile pentru combustibili la căile ferate sunt incluse taxa şi acciza de drum pe care căile ferate nu îl folosesc”, a spus Bogdan Iuliu Hossu. Liderii sindicali au spus misiunii FMI că fondurile structurare pot reprezenta o sursă de investiţii şi pentru crearea locurilor de muncă, „dar dacă nu se vor da bani Guvernului pentru mărirea lichidităţilor disponibile pentru continuarea finanţării programelor aflate în derulare se va ajunge la blocaje”.

Citeste si:  Guvernul interzice aşa-zisele droguri uşoare

În acest context liderul sindical a afirmat că FMI „a acuzat Guvernul că nu foloseşte fondurile la valoarea respectivă, dar că ar fi de acord să suplimenteze sumele acordate cu condiţia ca aceşti bani să ajungă la coordonatorii de programe şi să nu fie deturnaţi către alte cheltuieli bugetare, aşa cum a constatat misiunea FMI”, a spublinat şeful Cartel Alfa.
Reprezentanţii FMI au declarat liderilor sindicali că nu au cerut modificarea Codului Muncii. „Nu cred că fără aprobarea FMI s-ar fi introdus în scrisoarea de intenţie un text despre modificarea Codului Muncii”, a subliniat Bogdan Hossu.

„Este clar că a fost o cerere la care fondul a subscris”, a spus preşedintele Cartel Alfa care a mai amintit că într-un acord cu fondul din anul 2004 se menţiona că expertul Băncii Mondiale trebuia să analizeze Codul Muncii şi flexibilizarea pieţei muncii iar guvernul să preia si să aplice propunerile respective. „Cred că Fondul Monetar foloseşte diferite ţări aflate la nanghie pentru a experimenta metode de flexibilizare care nu au dat rezultate”, a spus şeful Cartel Alfa.

Citeste si:  Atenţionare Cod Galben de viscol pentru cinci judeţe, până vineri la 2.00

„Cred că anumite cereri din partea fondului nu sunt în sprijinul eficientizării economiei, cel mai bun exemplu fiind că într-o situaţie de criză, în recesiune economică, existând probleme pe Pilonul I de pensii, Fondul Monetar a făcut şi face presiuni pentru transferarea de la Pilonul I către Pilonul II a unor sume.
Cartel Alfa a cerut îngheţarea Pilonului II până la echilibrarea Pilonului I, a spus Bogdan Hossu care a mai precizat că în opinia sa interesele FMI sunt legate de cele ale societăţilor multinaţionale sau a băncilor în domeniu pensiilor private.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close