Încărcătura medie a unui procuror, în Caraş-Severin, este de aproape 1.100 de dosare

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a apreciat vineri (28 ianuarie 2011) activitatea desfăşurată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin ca fiind una pozitivă, şi chiar foarte bună, având în vedere indicatorii statistici.

Prezentă la Reşiţa, Laura Codruţa Kovesi a precizat că, din 36 de procurori, câţi figurează pe schemă, au lucrat efectiv doar 21, care au avut de soluţionat peste 15 mii de cauze penale, ceea ce înseamnă o încărcătură medie de aproape 1.100 de dosare de procuror. De asemenea, în 2010, s-a înregistrat o creştere a volumului de activităţi cu 8,65 %, situaţie înregistrată şi la nivelul Ministerului Public.

Citeste si:  Mihai Necolaiciuc a anunţat că nu face apel împotriva ordinului de extrădare, urmând să fie predat

”Am constatat la colegii din Caraş-Severin o creştere a fermităţii şi o axare pe finalitatea cauzelor penale. A crescut numărul inculpaţilor trimişi în judecată cu 8,47 %, a crescut numărul de rechizitorii cu 10 %.
Ceea ce a fost important din punctul de vedere al priorităţilor stabilite de Ministerul Public este că peste 6.400 de cauze au fost soluţionate într-un interval mai mic de 6 luni de la sesizare, ceea ce înseamnă că în 90 % din cazuri procurorii au dat o soluţie în acest timp, ceea ce a dus la o scădere a stocului de dosare şi a cauzelor vechi”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi.

Citeste si:  BRD: Avem cereri pentru Prima casă şi de mâine îi dăm drumul

În opinia acesteia, procurorii au dat dovadă de pro-activitate în ceea ce înseamnă recuperarea prejudiciilor, fiind instituite măsuri asiguratorii de peste trei milioane lei.
Potrivit lui Kovesi, printre vulnerabilităţi se regăseşte lipsa de personal. ”Au fost Parchete care au lucrat cu un singur procuror, aşa cum a fost Parchetul Oraviţa, unde aproape tot anul s-a lucrat cu un singur procuror, apoi Parchetul Bozovici, iar Parchetul Moldova Nouă a funcţionat cu doi procurori.

Totodată, la Reşiţa şi la Caransebeş s-a lucrat la jumătate din schemă, cu 5 şi, respectiv, 4 procurori. Să sperăm că prin măsurile pe care le va derula Consiliul Superior al Magistraturii, în acest an, se va reuşi ocuparea posturilor vacante”, a precizat procurorul general al României.
Laura Codruţa Kovesi a constatat şi o îmbunătăţire a calităţii actelor întocmite, numărul de inculpaţi achitaţi fiind de doar nouă, ceea ce înseamnă 1% din inculpaţii trimişi în judecată. Niciuna dintre achitări însă nu i se poate imputa procurorilor, mai spune Kovesi.

Citeste si:  Prin legea salarizării, salariile bugetarilor cresc cu 15% în 2011 faţă de nivelul diminuat
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close