Investiţia din zona Sulina nu are un impact major asupra mediului natural

Investiţia care se face în zona Sulina nu are un impact major asupra mediului natural, dar proiectul va fi reanalizat, a declarat vineri (28 ianuarie 2011) la postul public de radio, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

‘Suntem în discuţie cu Uniunea Europeană, nicio problemă. Uniunea Europeană are puncte de vedere în legătură cu aceste domenii în toate ţările din Uniune. Pe baza studiilor, şi ţările membre pot avea puncte de vedere. Din informaţiile pe care le am, nu este o investiţie cu impact major, ci o investiţie de aranjare a zonei’, a afirmat Borbely.
Acesta a adăugat că în perioada următoare proiectul va fi reanalizat de către instituţiile abilitate, printre care Garda Naţională de Mediu sau Administraţia Deltei Dunării.

‘Am dispus deja efectuarea unui control comun pe baza datelor pe care le-am adunat. Toate instituţiile implicate vor face o reanalizare a stadiului real al proiectului şi al amplasamentului’, a precizat şeful MMP. Joi, 27 ianuarie 2011, Comisia Europeană a solicitat României să se ocupe de aspectele necorespunzătoare ale protecţiei mediului natural din zona Sulinei şi a Deltei Dunării, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei, şi a transmis României un aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene.

Citeste si:  Tribunalul Bucureşti amână pentru 28 august pronunţarea în dosarul Rompetrol

Forul european a precizat că este preocupat de procedurile deficitare de evaluare a impactului potenţial al dezvoltării turismului în această zonă care face parte din reţeaua Natura 2000. Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potocnik, ia forma unui aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene.
Dacă în termen de două luni autorităţile nu informează Comisia cu privire la măsurile luate în vederea asigurării respectării legislaţiei UE în materie, Comisia poate transmite cauza Curţii Europene de Justiţie.

Citeste si:  Daniel Dăianu: "La noi se fură banul, se şifonează şi nu se vede"

Autorităţile române au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice în Delta Dunării, pe coasta română a Mării Negre. Proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizează construirea unor spaţii recreative, a unui punct de prim ajutor şi a unei infrastructuri de comunicaţii într-o zonă care face parte din reţeaua Natura 2000 şi care este protejată în temeiul directivei Păsări şi al directivei Habitate. În mai 2010, Comisia a solicitat clarificări din partea României în acest subiect.

Deşi autorităţile române au furnizat informaţii suplimentare cu privire la impactul potenţial al proiectelor, Comisia este de părere că evaluarea realizată de autorităţile naţionale nu spulberă îndoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrărilor propuse. Din datele aflate la dispoziţia Comisiei reiese că proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejate în temeiul directivei Habitate şi asupra unui habitat protejat.

Citeste si:  Ministrul Oprea a dispus schimbarea din funcţie a şefului ISU Constanţa şi a propus schimbarea prefectului judeţului

Natura Europei este ocrotită prin două acte legislative fundamentale – directiva Păsări şi directiva Habitate. În temeiul directivei Păsări, statele membre sunt obligate să desemneze ca arii de protecţie specială (APS) toate siturile identificate ca fiind cele mai adecvate pentru conservarea speciilor de păsări sălbatice.

Directiva Habitate solicită statelor membre să desemneze situri de importanţă comunitară (SIC) pentru conservarea tipurilor de habitate naturale şi să ocrotească diferitele specii repertoriate. Împreună, APS şi SIC alcătuiesc reţeaua de zone protejate Natura 2000, cel mai important instrument al Uniunii Europene de conservare a habitatelor naturale, precum şi a speciilor de animale şi a soiurilor de plante din perimetrul acestora.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close