Medvedev a asigurat comunitatea internaţională şi investitorii că Rusia nu va fi îngenuncheată

Preşedintele rus Dmitri Medvedev le-a dat oamenilor de afaceri străini semnalul că Rusia este deschisă investiţiilor şi că este dispusă să-şi amelioreze climatul investiţional, scriu ziarele moscovite.

În calitate de vorbitor principal la Forumul Economic Mondial pe care l-a inaugurat miercuri seara la Davos, liderul de la Kremlin le-a transmis şefilor de stat prezenţi şi investitorilor că Rusia nu va fi îngenuncheată după sângerosul atentat terorist de pe aeroportul Domodedovo, soldat cu 35 de morţi. Cele întâmplate au intensificat dorinţa Rusiei de a găsi o apărare eficientă contra terorismului internaţional, a dat asigurări Dmitri Medvedev.

Directorul executiv al forumului, economistul german Klaus Schwab, a subliniat că misiunea actualei reuniuni este de a găsi un răspuns la întrebarea „Cum să construim viitorul pe calea cea dreaptă?”, notează Kommersant.
„Noi toţi depindem unul de celălalt, s-au acumulat multe probleme foarte dificile, nu este clar cum ar trebui să facem faţă marilor schimbărilor”, a spus Schwab, remarcând că se poate vorbi de „simptome ale unei oboseli globale”.

Citeste si:  Nine people criminally prosecuted for delinquencies of influencing decisions on Realitatea Media insolvency

Astfel, Medvedev a trebuit să se lupte inspirat în discursul său de deschidere cu pesimismul. Totuşi, preşedintele rus, în lumina evenimentelor din Rusia părea mai degrabă îngrijorat, decât inspirat, detaliază publicaţia moscovită.
„Cei care au comis acest rău, îndreptându-şi lovitura asupra cetăţenilor diferitelor ţări, au sperat că aceasta va îngenunchea Rusia, că ne va impune să adoptăm o poziţie defensivă, au sperat pur şi simplu că preşedintele Rusiei nu va veni la acest forum”, a afirmat Dmitri Medvedev, precizând că „anume de aceea au ales locul şi momentul”.

Citeste si:  Scădere de 30% la consumul materialelor de construcţii

Potrivit Moskovski Komsomoleţ, liderul rus a îndemnat toate ţările să intensifice lupta comună împotriva terorismului, dar şi a sărăciei, a analfabetismului şi a izolării, care îi împing pe oameni la asemenea crime. După aceasta, Dmitri Medvedev a trecut la problemele economice. În opinia sa, criza financiară mondială „i-a trezit” pe toţi, dar statele s-au descurcat doar parţial cu simptomele ei. El s-a referit şi la starea lucrurilor din Rusia, arătând că ţara sa se confruntă cu suficiente probleme în construirea unui stat de drept şi a unei economii eficiente.

Modernizarea Rusiei după Medvedev, titrează Vedomosti, relatând despre soluţiile propuse de liderul de la Kremlin la Forumul Economic Mondial pentru dezvoltarea statului. El s-a referit la privatizarea activelor de stat în valoarea de zece miliarde de dolari; crearea unui fond de investiţii, care ar împărţi riscurile cu investitorii străini; dezvoltarea sectorului financiar – Medvedev a amintit că, de la 1 ianuarie 2011, a fost anulat impozitul pe venituri din realizarea hârtiilor de valoare, în condiţiile realizării de investiţii, şi a promis că nu vor fi introduse noi impozite în sectorul financiar.

Citeste si:  Public Finance Minister: 179 taxes to be reduced and merged

Medvedev le-a făcut ochi dulci investitorilor străini, amintind că Rusia va adera, în cursul acestui an, la Organizaţia Mondială a Comerţului, va înfiinţa centrul IT Skolkovo, va folosi sectorul energetic ca fundament al inovaţiilor, va încuraja creativitatea minţilor luminate, la care se adaugă amplele proiecte de infrastructură pe care le desfăşoară, inclusiv proiecte sportive, având în vedere că Rusia va organiza Jocurile Olimpice din 2014 şi Campionatul Mondial de Fotbal în 2018.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata