Nicolas Sarkozy susţine din nou introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a pledat din nou joi (27 ianuarie 2011) la Davos (Elveţia), pentru introducerea unei taxe ”infinitezimale” pe tranzacţiile financiare pentru a finanţa ajutorul pentru dezvoltare şi a sugerat ca ”un grup de ţări-lideri” să-l adopte pentru a da exemplu, relatează AFP.

”La Copenhaga, marile ţări ale lumii au luat decizia de a vărsa în contul celor mai sărace ţări ale lumii 120 miliarde de dolari pe an începând din 2020. Cum toate bugetele noastre se confruntă cu deficite, să nu-şi imagineze cineva că aceşti bani vor veni de la bugetele statelor. Prin urmare, n-avem de ales”, a declarat Sarkozy la Forumul economic mondial.

Citeste si:  Guvernul Ucrainei, hotărât să onoreze cererile FMI

Şeful statului francez a reiterat că preferă introducerea acestei taxe, pe care numeroase ţări o resping, dar că este deschis şi altor căi de finanţare. ”Aş propune crearea unui mic grup de ţări-lideri pentru a-şi pune în aplicare finanţările, şi să ne ţinem promisiunile. Nu mă îndoiesc de faptul că, după câţiva ani, vor urma şi alte ţări”, a mai spus judecătorul.
”Dacă n-o vom face, dacă n-avem înţelepciunea de a anticipa, atunci veţi vedea că persoanele rezonabile de la conducerea acestor state sărace vor fi înlăturate şi, în acel moment, se va întâmpla altceva”, a avertizat Sarkozy, citând printre alte pericole ”ascensiunea terorismului, alimentat de sărăcie”, sau ”ascensiunea integrismului, alimentat de nedreptăţi”.

Citeste si:  Andreea Paul-Vass consideră că aproape jumătate dintre tinerii români sub 18 ani sunt expuşi sărăciei
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close