Reforma armatei din Austria, conflict în coaliţie

Reformele propuse de ministrul austriac al apărării, Norbert Darabos, privind serviciul militar în Austria şi propunerile de reorganizare a armatei cauzează noi divergenţe în coaliţia de guvernare SPO-OVP.

Înainte de a zbura la Davos pentru a participa la Forumul Economic, cancelarul federal, Werner Fayman, şi vice-cancelarul şi ministrul de Finanţe, Josef Proll, au decis să îngheţe conflictul, ceea ce îi poate face bine vice-cancelarului Proll, care a contractat o răceală la schi şi a fost nevoit să plece la Davos cu temperatură, scrie Osterreich.
Planurile anunţate de ministrul Darabos de eliminare a serviciului militar obligatoriu şi eliberarea din funcţie a şefului Statului Major, Edmund Entacher, care a declanşat o revoltă a militarilor, intrând în conflict cu ministrul apărării, a provocat o furtună de indignare în OVP.

Citeste si:  Mişcarea anti-austeritate "Den Plirono" din Grecia câştigă teren

Ministrul de externe, Michael Sprindelegger, care face tandem cu cancelarul Fayman la Davos, l-a atacat şi el pe ministrul apărării din cauza atitudinii sale faţă de armată.
Coaliţia a planificat pentru luni o întâlnire informală la care urmează să participe ministrul de externe Spindelleger, ministrul de interne, Maria Fekter, pentru a discuta despre ‘viitorul politicii de securitate’ a Austriei. În timp ce Darabos se pronunţă pentru o armată profesionistă, ministrul Fekter şi Spindelleger apără serviciul militar obligatoriu.

Singurul punct comun în coaliţie privind această problemă este organizarea unui referendum. Următoarele săptămâni se anunţă şi mai grele pentru guvern. În timp ce OVP îl acuză pe Faymann (SPO) de populism, social-democraţii acuză OVP că prin provocarea scandalului ‘vrea să distragă atenţia de la propria slăbiciune’.
La escaladarea confruntărilor dintre SPO şi OVP a contribuit şi Heinz Christian Strache, liderul Partidul Libertăţii (FPO), prin declaraţiile sale publice privind apărarea Austriei. Dar, mai important decât toate aceasta este faptul că teama ambelor partide faţă de ascensiunea lui Starche în sondaje a devenit destul de pronunţată, comentează ziarul.

Citeste si:  Noi norme UE pentru produsele cosmetice, menite să combată reclama înşelătoare şi să crească siguranţa
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close