Rusia elaborează o „foaie de parcurs” pentru a ieşi de sub monitorizarea Consiliului Europei

Moscova a început să elaboreze un plan cu ajutorul căruia să iasă de sub monitorizarea Consiliului Europei (CE), sub care se află de circa 15 ani.

Esenţa planului constă în a aproba de comun acord o listă de obligaţii concrete care, odată onorate, ar permite stoparea monitorizării situaţiei din Rusia, notează ziarul rus Kommersant. Delegaţia rusă de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care şi-a trasat scopul ambiţios de a obţine scoaterea Rusiei de sub procedura de monitorizare din partea CoE, s-a gândit cum să apropie această zi.

‘Am convenit cu raportorii (APCE pentru Rusia, Andreas Gross si Gyorgy Frunda) să elaborăm un fel de ‘foie de parcurs’. În aceasta vor fi enumerate obligaţiile a căror onorare îi va permite Rusiei să se retragă de sub monitorizarea APCE’, a spus pentru Kommersant unul dintre europarlamentarii ruşi.

Potrivit sursei de informaţie a Kommersant, Rusia ar fi prezentat deja CoE propria variantă a acestei ‘foi de parcurs’. Aceasta conţine 25 de poziţii, sub care Rusia se semnase în 1996, atunci când devenise membră a acestei organizaţii.
O parte dintre aceste obligaţii – precum ratificarea Convenţiei europene pentru drepturile omului şi Convenţia împotriva torturii, renunţarea la o zonă de influenţă specială a Rusiei, denumită ca ‘străinătate apropiată’, aducerea legislaţiei privind Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în conformitate cu standardele europene şi anularea dreptului acestuia de a deţine propriile închisori – au fost îndeplinite de Moscova, în totalitate sau parţial.

Citeste si:  Europa încearcă să blocheze un acord polonez privind gazul cu Rusia

În schimb, alte obligaţii, între care ratificarea protocolului privind anularea pedepsei cu moartea în vremuri de pace, nu au fost îndeplinite. De asemenea, unele obligaţii sunt în curs de îndeplinire, între care, de exemplu, şi reglementarea problemelor ce ţin de frontiere sau de restituirea către ţările membre ale CoE a valorilor culturale, a proprietăţilor organizaţiilor religioase şi a arhivelor duse în Moscova în 1945.

Potrivit şefului delegaţiei ruse la APCE, deputatului rus Leonid Sluţki, aprobarea de către Moscova şi CoE a unei ‘foi de parcurs’ este necesară pentru ‘a preîntâmpina ‘umflarea’ exagerată a listei de obligaţii ale Rusiei’. Prin ‘umflare’ deputatul rus are, probabil, în vedere numeroasele cereri adresate Rusiei după războiul din Georgia. APCE îi solicitase Moscovei să revoce recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud şi să-şi retragă trupele din acele teritorii.
În condiţiile în care autorităţile ruse consideră lipsite de perspectivă nu doar asemenea cerinţe, cât şi formularea propriu-zisă a acestora, completarea listei de obligaţii cu asemenea cereri controversate ar fi însemnat că procesul de monitorizare nu s-ar încheia niciodată, subliniază Kommersant.

Citeste si:  Rusia va ridica embargoul asupra legumelor europene

În opinia lui Sluţki, proiectul ‘foii de parcurs’ privind încetarea monitorizării este deja elaborat şi ar putea fi aprobat în viitoarele câteva luni. Singura problemă este aceea că, drept răspuns la proiectul pe care i l-a transmis delegaţia rusă, CoE a elaborat un document de 40 de pagini, ce conţine recomandări din numeroase rezoluţii ale APCE. Moscova, însă, nu-şi pierde speranţa că va putea convinge conducerea CoE de caracterul eronat al acestei abordări.

De altfel, chiar dacă CoE va veni în întâmpinarea Moscovei, procesul de scoatere a Rusei de sub monitorizare nu va fi demarat prea curând. Pentru început raportorii Andreas Gross si Gyorgy Frunda trebuie să-şi finalizeze munca la raportul pentru Rusia şi să-l aducă în dezbateri în cadrul APCE. Acest lucru nu se va întâmpla mai devreme de a doua jumătate a anului 2012.

Citeste si:  România câştigă în relaţia cu Rusia

Finalizarea mai timpurie a acestui raport va fi împiedicată întâi de alegerile parlamentare, iar apoi de cele prezidenţiale din Rusia, care vor constitui subiect separat de discuţii în cadrul APCE. Procesul de monitorizare a modului în care Federaţia Rusă îşi onorează obligaţiile durează de peste 15 ani, pe parcursul cărora autorităţile ruse sunt supuse regulat unor critici din partea CoE, cea mai mare organizaţie paneuropeană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close