Fostul primar al municipiului Curtea de Argeş, audiat la DNA

Fostul primar al municipiului Curtea de Argeş, Gheorghe Nicuţ, s-a prezentat luni (31 ianuarie 2011) la sediul Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde va fi audiat în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, a fost arestat preventiv.

Gheorghe Nicuţ era însoţit de fiica sa, care este avocat. El a declarat că s-a prezentat la audieri pentru a ajuta justiţia să clarifice anumite aspecte legate de reabilitarea unor şcoli din Curtea de Argeş printr-un proiect derulat în perioada în care era primar.
Fostul edil liberal, în prezent membru PDL, s-a arătat optimist în privinţa rezultatului audierilor, afirmând că nu a avut o implicare directă în derularea proiectului anchetat de DNA.

În faţa procurorilor anticorupţie s-au prezentat luni dimineaţă şi câţiva angajaţi ai CJ Argeş. Aceştia au adus mai multe pachete de documente, pe care le-au transportat în sediul DNA Piteşti. Tot luni urmează să se prezinte la DNA Piteşti primarul municipiului Câmpulung Muscel, Călin Andrei, (PNL) şi primarul comunei Budeasa, Ion Ştefan (PSD).
Audierile au legătură cu una dintre acuzaţiile aduse lui Constantin Nicolescu, şi anume cea de obţinere frauduloasă a unor fonduri europene pentru reabilitarea unor unităţi de învăţământ. Este vorba de o şcoală şi o grădiniţă din Curtea de Argeş, un liceu din Câmpulung Muscel şi o grădiniţă din comuna Budeasa.

Citeste si:  De ce suntem loviţi de iarnă în timpul primăverii? Oamenii de ştiinţă oferă un răspuns neaşteptat

Tribunalul Argeş a dispus, pe 27 ianuarie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, reţinut în urmă cu o zi de procurorii anticorupţie. La scurt timp după aflarea sentinţei, lui Nicolescu i s-a făcut rău, fiind transportat cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, de unde a fost transferat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, unde a rămas internat.

Potrivit procurorilor DNA, Constantin Nicolescu este cercetat, printre altele, pentru „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, precum şi pentru fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene.

Citeste si:  Mita de 500.000 euro ar fi fost primită de David în numerar prin intermediul directorului său de cabinet

„La data de 8 iunie 2006, Consiliul Judeţean Argeş a accesat un program de finanţare nerambursabilă de tip PHARE, în sumă de 880.249,95 de euro, având ca obiectiv efectuarea de lucrări de reabilitare şi reconstrucţie a patru unităţi de învăţământ…, pretins afectate de inundaţiile din anul 2005.
Accesarea acelor fonduri s-a făcut prin menţionarea, în cererea de finanţare…, a unui document care nu exista în realitate, respectiv raportul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, precum şi a unor împrejurări nereale sau inexacte privind situaţia celor patru unităţi de învăţământ raportată la inundaţiile din anul 2005″, se arată într-un comunicat al DNA.

Citeste si:  Marea Britanie: Calm relativ, după desfăşurarea în forţă a poliţiei

Potrivit procurorilor, contractele au fost derulate între 2006 şi 2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, aflată „în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului”. Societatea în cauză a încasat banii atât pentru lucrări executate, cât şi pentru unele neexecutate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close