EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Nu se înregistrează o epidemie de gripă în România

Ministerul sănătăţii informează într-un comunicat de presă remis presei luni (31 ianuarie 2011) că până în prezent în România nu se înregistrează o epidemie de gripă.

Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a analizat situaţia epidemiologică actuală din ţara noastră, integrată în contextul evoluţiei gripei la nivel european şi a elaborat măsuri şi recomandări, care au fost transmise reţelei de asistenţă medicală.
Situaţia epidemiologică se încadrează la nivel mediu de intensitate şi cu o tendinţă de creştere a cazurilor de viroze respiratorii şi gripă pentru perioada imediat următoare.

În prezent, există cazuri sporadice de gripă A/H1N1 pe întreg teritoriul naţional şi focare teritoriale în Iaşi, Bucureşti, Constanţa şi Mureş. Medicii epidemiologi au constatat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe întreg teritoriul naţional.
Tulpina circulantă dominantă, care a dus şi la decese, este tipul A/H1N1, dar, concomitent, sunt înregistrate şi cazuri de gripă cu virusul tip B şi A/H3N2. De asemenea, cazurile de pneumonie bacteriană şi viro-bacteriană la copii au crescut în primul rând din cauza prezentării întârziate a copilului bolnav la serviciile medico-sanitare.

Din datele disponibile până la ora actuală rezultă că populaţia a fost corespunzător asigurată cu asistenţă medicală la toate eşaloanele de servicii, managementul de prevenire şi combatere a virozelor respiratorii şi gripă a fost organizat în conformitate cu normativele specifice pentru gripa sezonieră, sistemul informaţional de supraveghere a funcţionat bine şi au fost vaccinate cu vaccin sezonier 2010/2011 un număr de aproape 1,2 milioane de persoane, conform recomandărilor de priorităţi.

În ultima săptămână, până la data de 30 ianuarie 2011, numărul virozelor respiratorii raportate şi înregistrate prin sistemul de supraveghere de rutină arată o creştere cu 26,1%. Aceasta se reflectă prin ponderea crescută a virozelor diagnosticate la nivelul medicului de familie şi creşterea numărului internărilor în spitale (în primul rând a copiilor). Absenteismul în colectivităţile de copii, în special în creşe, a crescut semnificativ.

S-a înregistrat o intensificare a circulaţiei virusurilor gripale pe tot teritoriul naţional. Astfel, prin sistemul de supraveghere sentinelă au fost confirmate 97 de cazuri de gripă (în 25 de judeţe şi Capitală) din care 64 de cazuri de gripă tip A H1N1, 26 de cazuri gripă tip B, două cazuri gripă tip A H3N2, cinci cazuri de gripă tip A la care urmează să fie stabilit subtipul H şi N.

Dintre cazurile de gripă A/H1N1 confirmate s-au înregistrat un număr de şapte decese: două decese în judeţul Iaşi, câte un deces în judeţele Constanţa, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud.
Specialiştii recomandă evitarea aglomeraţiei, autoizolarea în cazul semnelor de boală respiratorie, utilizarea batistei de unică folosire, spălatul frecvent al mâinilor, alimentaţie corectă echilibrată, îmbrăcăminte adecvată sezonului etc.

De asemenea recomandă utilizarea, la sfaturile medicului, a mijloacelor de prevenţie specifică prin vaccinare antigripală, în primul rând a persoanelor identificate cu risc de complicaţii.
După instalarea simptomatologiei respiratorii cu febră se recomandă prezentarea la medicul de familie, cât mai rapid, evitarea utilizării excesive, în cazuri nejustificate, a prezentării directe la serviciile de urgenţă din spitale şi solicitarea serviciilor de ambulanţă, comportament responsabil nu numai faţă de propria stare de sănătate, dar şi faţă de apropiaţi şi colegi de muncă, prin precauţiunile respiratorii menţionate.

Ministerul Sănătăţii consideră că nu este necesară alarmarea nejustificată a populaţiei şi crearea unor stări de panică, dar este nevoie de contribuţia populaţiei şi funcţionarea corectă a serviciilor medicale pentru a stopa evoluţia negativă a gripei pe teritoriul naţional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata