EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Peste 90.000 de studenţi străini au primit permisiunea de a intra în Anglia pentru a studia la facultăţi „nesigure”

Peste 90.000 de studenţi străini au fost lăsaţi să intre în Marea Britanie anul trecut pentru a învăţa la facultăţi care nu sunt considerate „de încredere” de către Guvern, relatează cotidianul Daily Mail.

Miniştrii de la Londra se tem că acest număr imens de „studenţi” străini s-a „evaporat” pur şi simplu în economia subterană şi că aceştia nu se vor întoarce acasă.
Scandalul va fi dezvăluit într-un discurs ţinut luni de către ministrul imigraţiei, Damian Green, care va demara anchete la facultăţile private care oferă o cale de acces în Marea Britanie pentru un număr masiv de studenţi din afara spaţiului Uniunii Europene.
Laburiştii au susţinut introducerea unui sistem bazat pe puncte, care, spuneau ei, va pune punct abuzului la care a fost supus sistemul de vize de studii din partea facultăţilor.

Sub auspiciile acestui sistem, teoretic, studenţilor străini li se permitea accesul în Marea Britanie pentru a studia doar la facultăţi verificate şi aprobate. Cu toate acestea, Green susţine că guvernul laburist a continuat să acorde vize de studii pentru a participa la cursurile unor facultăţi care nu primiseră girul guvernului (aşa-numitul „highly trusted status”), ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca unii studenţi să dispară fără ca autorităţile să fie contactate.
De la mijlocul lunii ianuarie, 613 facultăţi private care nu sunt „sigure” au putut sponsoriza un total de 280.000 studenţi internaţionali. Ele au alocat 120.000 din cele 280.000 de locuri disponibile, dintre care 91.000 au presupus aplicaţii pentru viză în ultimul an.

Ministerul de Interne va studia planurile de combatere a acestui abuz şi odată ce vor fi analizate răspunsurile, Green va anunţa probabil că intrarea în Marea Britanie va fi drastic redusă pentru studenţii care nu beneficiază de o diplomă.
Guvernul va introduce, de asemenea, cerinţe mai dure legate de cunoaşterea limbii engleze şi le va cere studenţilor care doresc să îşi continue studiile în Marea Britanie să facă dovada progresului lor academic. Nu în ultimul rând, studenţilor care provin din afara spaţiului UE le va fi mai greu să lucreze şi să îşi aducă persoane pe care să le întreţină în Marea Britanie.

Facultăţile private vor fi cel mai sever anchetate, în condiţiile în care Green a descoperit aici cele mai multe abuzuri. Din momentul în care sistemul bazat pe puncte a fost introdus în urmă cu doi ani în Marea Britanie, Agenţia pentru Frontiere a revocat licenţa de sponsorizare a 58 de facultăţi şi a suspendat un total de 247 de sponsori.

Potrivit Daily Mail, cel puţin puţin 1,5 milioane de vize de studii au fost înmânate de guvernul laburist în ultimii 8 ani. Printre beneficiarii acestora s-a aflat şi nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab, acuzat că a încercat să se arunce în aer la bordul unui avion de pasageri la 25 decembrie 2009, care a studiat ingineria mecanică la University College of London între 2005 şi 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata