România trebuie să închidă 12 depozite de gunoi neconforme până la 16 iulie 2011, dintre care 7 restanţă din 2010

România trebuie să închidă, până la 16 iulie 2011, un număr de 12 depozite de gunoi neconforme, dar 7 dintre acestea aveau termenul-limită 16 iulie 2010, a declarat marţi (1 februarie 2011) într-o conferinţă de presă, Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).

‘S-a răspuns Comisiei Europene, care a adresat o întrebare României. Erau nişte neclarităţi în modul în care le-am explicat noi ce se întâmplă… Ei au considerat că sunt 49 de depozite municipale neconforme încă în funcţiune. În fapt, în prima scrisoare pe care o trimisese Ministerul (Mediului şi Pădurilor, n.r.) se explica că mai sunt nouă neconforme în funcţiune, iar celelalte 40 erau în stadiul de sistare a activităţii… Ne-am lămurit cu Comisia Europeană’, a afirmat Ionescu.

Acesta a adăugat că restanţele pe care le are România în domeniul depozitelor de gunoi neconforme sunt ‘liniştitoare’, dând exemplul negativ al Italiei, care în prezent plăteşte penalităţi pentru nerespectarea termenelor impuse de către Comisia Europeană.
‘La 1 decembrie 2010 mai erau nouă depozite neconforme. Am insistat foarte tare, am vorbit cu prefectul de Alba şi cu preşedintele Consiliului Judeţean. Între timp s-au închis două din Alba, deci mai sunt şapte care ar fi trebuit închise la 16 iulie 2010.

Citeste si:  Ministerul Mediului continuă implementarea de proiecte finanţate din fonduri PHARE, în 2010

La 16 iulie 2011 vin altele la rând. Deci, avem o restanţă de şapte depozite neconforme neînchise, ceea ce este liniştitor. Italia, de exemplu, are 262 de restanţe la ora asta. Şi e ţară membru-fondator al Uniunii Europene’, a explicat şeful GNM.
Potrivit datelor GNM şi unui Raport al Comisiei Europene, România are termen până în anul 2017 să închidă 101 gropi de gunoi neconforme, dintre care cinci până la 16 iulie 2011, ţara noastră fiind printre ţările care au progresat cel mai puţin la capitolul reciclare, alături de alte 10 state.

Astfel, până la data de 16 iulie 2011, trebuie să fie sistată activitatea a cinci gropi de gunoi, dintre care trei amplasate în judeţul Caraş-Severin (Bocşa, Oţelu Roşu şi Anina) şi două în judeţul Suceava (Hurghiş-Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului).
La finele lunii iulie 2010, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, declara că, la nivel naţional, există primari care nu mai agreează ideea construcţiei de gropi de gunoi, ci de sisteme de incinerare a deşeurilor, o astfel de idee fiind în studiu la ministerul pe care îl conduce.

Citeste si:  Adrian Pană despre pachetul de bază: Medicul de familie va putea prescrie o gamă variată de analize

Oficialul a precizat că printre judeţele interesate pentru implementarea în Masterplan a sistemelor de incinerare a gunoiului se află Braşov şi Maramureş, precum şi faptul că niciunul dintre judeţele cu probleme la capitolul gropi de gunoi nu s-a arătat interesat de un astfel de proiect. Lista judeţelor care nu au, în prezent, nicio groapă funcţională, cuprinde Timiş, Vaslui, Bacău, Satu-Mare, Teleorman şi Mureş.

Conform unui raport al CE, România se află printre ţările care au progresat cel mai puţin la capitolul reciclare a deşeurilor, alături de Bulgaria, Polonia, Cipru, Spania, Malta, Slovacia, Grecia, Ungaria, Portugalia şi Letonia. La polul opus se situează Germania, Belgia, Olanda, Suedia, Austria şi Danemarca. Directiva europeană-cadru privind deşeurile urmează să fie transpusă în legislaţiile naţionale din statele membre, deşi data-limită a fost decembrie 2010.

Potrivit documentului, până în 2013, statele membre trebuie să-şi modifice planurile de gestionare a deşeurilor, iar până în 2020 trebuie reciclate 50% dintre deşeurile municipale şi 70% dintre cele provenite din construcţii şi demolări.
În toamna lui 2010, ministrul Laszlo Borbely anunţa că România are de cheltuit aproape două miliarde de euro pentru proiecte privind managementul deşeurilor şi că, până la finalul anului 2013 începutul lui 2014, sistemul integrat al deşeurilor va deveni funcţional în toate judeţele ţării.

Citeste si:  Rio+20 adoptă un plan pentru mediu, contra sărăciei

Termenele UE prevăzute pentru închiderea treptată a depozitelor de deşeuri neconforme sunt programate la fiecare dată de 16 iulie ale fiecărui an până în 2017.
În caz contrar, România ar putea primi din partea forului european penalizări ce pot ajunge la un cuantum de 200.000 euro pe zi, sumă care ar putea fi transferată autorităţilor locale care nu şi-au îndeplinit obligaţiile.
Sancţiunile europene se decid în urma unui proces în care statul român şi Comisia Europeană se judecă la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente şi ultimatumuri de conformare din partea forului european.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close