EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Un soldat american a copiat mii de documente secrete graţie unei lacune a sistemului de securitate

O uimitoare lacună a sistemului de securitate i-a permis unui soldat american să transfere sute de mii de documente secrete site-ului WikiLeaks, susţine o nouă carte, ce urmează să apară în această săptămână, relatează cotidianul britanic The Telegraph, care a intrat mai devreme în posesia unui exemplar.

Soldatul Bradley Manning, deţinut prezent într-o închisoare a armatei americane şi acuzat că a descărcat documente despre Irak, a avut „acces nelimitat” la milioane de documente clasificate „fără vreun control sau măsură de protecţie”.
Autorii cărţii „WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy”, ziariştii David Leigh şi Luke Harding de la The Guardian, îl consideră pe Bradley Manning sursa informaţiilor oferite de WikiLeaks ziarului The Guardian.

Pe de altă parte, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a refuzat în repetate rânduri să confirme că Manning a fost sursa informaţiilor. La sfârşitul săptămânii trecute, Alan Rusbridger, redactor la The Guardian, a apărat decizia de a-l identifica pe Manning drept sursă a materialelor, susţinând că înregistrările arată că soldatul a admis deschis că a fost sursa datelor.
Manning, 23 de ani, a fost acuzat anul trecut de divulgarea neautorizată de materiale clasificate şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de câţiva zeci de ani în cazul în care este judecat şi condamnat.

The Guardian şi WikiLeaks au colaborat pentru a da publicităţii documente americane sensibile, însă în prezent site-ul acuză cotidianul britanic de trădare, după ce acesta din urmă a decis să facă publică relaţia lor.
Cartea consacră două capitole mijloacelor prin care Manning a oferit sute de mii de documente secrete către Wikileaks, printre care cablograme diplomatice americane şi jurnale militare referitoare la războaiele din Irak şi Afganistan.

„De la prima sa zi petrecută la Camp Hammer (40 de mile est de Bagdad), el a fost mirat de securitatea slabă”, scriu autorii despre tânărul analist de informaţii. „Uşa era închisă cu un cifru de cinci cifre, însă tot ce trebuia să faci era să baţi la uşă şi erai lăsat să intri”, susţin ziariştii.
Se estimează că soldatul a descărcat sute de mii de documente pe CD-uri etichetate „Lady Gaga”.
Soldatul a apelat la WikiLeaks, deoarece a fost impresionat de dezvăluirea de către acest site a 500.000 de mesaje interceptate în ziua atacurilor din 11 septembrie de la New York în 2001, care l-au făcut „să se simtă confortabil că şi el ar putea trimite WikiLeaks, fără teama de a fi identificat”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata