EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Amplu pact social în Spania, cu un plan de şoc pentru angajarea tinerilor

Guvernul, sindicatele şi patronatele au încheiat amplul pact social împotriva crizei cu un acord pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, care a ajuns la 43%, scriu marţi principalele cotidiene spaniole.

Potrivit acestora din urmă, executivul consideră că prin adoptarea ‘planului de şoc’ privitor la încheierea de contracte de muncă cu jumătate de normă pentru tineri, vor apărea rapid aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă.
În condiţiile în care rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la 43% în Spania, guvernul a decis aprobarea unui plan de şoc care sprijină, cu economii la cotele pentru asigurări sociale, companiile cu mai puţin de 250 de angajaţi care angajează cu jumătate de normă tineri sau şomeri de lungă durată, scrie cotidianul El Pais.

Cotidianul spaniol precizează că una dintre consecinţele acestui pact social dintre guvern, sindicate şi patronate este crearea rapidă a 100.000 de locuri de muncă pentru tineri. Pactul la care au ajuns cele trei părţi urmează să fie ratificat marţi de agenţii sociali, precizează El Mundo.
Potrivit ABC, guvernul are de gând să stabilească şi un ajutor de aproximativ 400 de euro pentru şomerii rămaşi fără venituri, mai ales pentru tinerii şi şomerii de lungă durată.

Cei 400 de euro vor fi primiţi în funcţie de cheltuielile din gospodărie, semnalează şi cotidianul La Razon pe aceeaşi temă. De asemenea, publicaţia spaniolă remarcă faptul că guvernul speră ca acest plan de şoc cuprins în pactul social să ducă la angajarea rapidă, cu jumătate de normă, vreme de un an, a aproximativ 100.000 de persoane.

Şi cotidianul catalan El Periodico scrie despre acordul la care au ajuns sindicatele, patronatele şi guvernul, ca şi despre faptul că unul dintre punctele principale ale acordului este reforma politicilor active pentru ocuparea locurilor de muncă şi sprijinirea angajării tinerilor, femeilor, şi şomerilor de lungă durată. În paginile lor externe, cotidienele spaniole scriu şi marţi despre evoluţia evenimentelor din Egipt.

El Pais notează că armata consideră că protestele populaţiei sunt legitime şi că nu va interveni în forţă împotriva manifestanţilor. Şi cotidianul El Mundo scrie că armata consideră cerinţele manifestaţiilor legitime şi a anunţat că nu se va folosi de violenţă. Armata îl lasă singur pe Mubarak, remarcă la rândul său ABC, după ce forţele armate egiptene au dat asigurări că nu se vor folosi de arme, pentru că sunt conştiente de ‘cererile legitime ale poporului’.

Militarii promit să nu se folosească de forţă pentru a reprima protestele, pentru că sunt legitime, informează şi La Razon, în vreme ce mai scrie şi despre faptul că acum, preşedintele Hosni Mubarak promite reforme democratice pentru a încerca să câştige timp.
Cotidianul El Periodico precizează că Mubarak l-a însărcinat pe vicepreşedintele Suleiman să înceapă discuţiile cu opoziţia, pentru modificarea constituţiei, după ce armata a anunţat că ştie de cerinţele legitime ale poporului şi că nu va folosi forţa pentru dispersarea manifestanţilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata