EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Constantin Nicolescu va fi cercetat în libertate, a decis Curtea de Apel Piteşti

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Constantin Nicolescu, va fi cercetat în stare de libertate, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis miercuri (2 februarie 2011) seară, recursul faţă de măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Argeş.

Decizia privind admiterea recursului a fost luată în unanimitate de membrii completului de trei judecători, după o deliberare care a durat aproape 4 ore. Hotărârea instanţei este definitivă şi trebuie pusă imediat în aplicare. Recursul s-a judecat în absenţa lui Constantin Nicolescu, acesta fiind reprezentat doar de avocaţi, întrucât este internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Pledoariile avocaţilor apărării au vizat, în principal, aspectele referitoare la ceea ce ei au numit „nelegalitatea şi lipsa de justificare a luării unei măsurii extreme privind libertatea persoanei”. Apărătorii au susţinut că nu există date care să indice că inculpatul ar fi avut intenţia de a se sutrage cercetărilor sau de a influenţa evoluţia anchetei penale, afirmând, de asemenea, că nu se poate demonstra existenţa unui pericol concret pentru ordinea publică în cazul cercetării lui în stare de libertate.

În schimb, acuzarea a susţinut că măsura arestării preventive se impune în acest caz, întrucât faptele pentru care este cercetat Constantin Nicolescu sunt extrem de grave, iar inculpatul, prin poziţia pe care o are, ar putea influenţa cercetările în curs de desfăşurare. De asemenea, procurorul a precizat că există indicii privind săvârşirea de către preşedintele CJ Argeş şi a altor fapte cu caracter penal, în afara celor pentru care a fost deja inculpat.

Tribunalul Argeş a dispus, pe 27 ianuarie, arestarea preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, reţinut în ziua precedentă de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. La scurt timp după aflarea sentinţei, lui Nicolescu i s-a făcut rău şi a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, de unde a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Pacientul, care, potrivit medicilor, suferise un atac cerebral ischemic şi avea probleme cardiace mai vechi, a fost supus unei intervenţii chirurgicale pe cord, medicii urmărind în continuare evoluţia cerebrală.

Constantin Nicolescu este cercetat de procurorii anticorupţie pentru „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, precum şi pentru fals intelectual şi uz de fals, în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene. De asemenea, el este acuzat de luare de mită în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata