Îşi retrag băncile elene banii din România?

– Presa internaţională atrage atenţia asupra posibilităţii ca instituţiile bancare greceşti cu filiale pe piaţa românească să-şi reducă expunerile. Fondul Monetar Internaţional ar putea să renunţe să mai impună grupurilor-mamă ale principalelor bănci din România să-şi menţină expunerile pe piaţa locală, scrie Adevărul

Grecia este încă departe de a-şi rezolva problemele economice. După ce în mai anul trecut statul elen a apelat la ajutorul de urgenţă de 110 miliarde de euro, acum, oficialii Uniunii Europene poartă negocieri „de culise” aprinse pentru a veni încă o dată în ajutorul economiei elene. Mai mult, liderii UE vor să permită Greciei să-şi răscumpere obligaţiunile scadente cu un discount semnificativ, ceea ce economiştii numesc „restructurare pe furiş”.

Citeste si:  Ţările din G7 vor avea evoluţii diferite

Situaţia dificilă din Grecia ar putea avea efecte şi pe alte pieţe, inclusiv în România, unde băncile elene au filiale ce deţin o pondere în capitalul străin de peste 30% – Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească, ATE Bank, Emporiki Bank şi Marfin Bank. Iar asta pentru că expunerile transfrontaliere bancare sunt considerate posibile canale de contagiune.

Agenţia de presă Reuters atrage atenţia asupra mai multor factori de risc ce trebuie avuţi în vedere referitori la România. Printre aceştia, „orice semn al băncilor greceşti de retragere a capitalului pentru consolidarea propriilor bilanţuri”. Asta în condiţiile în care românii au credite de 19 miliarde de euro de la băncile elene, echivalentul a 14% din Produsul Intern Brut din 2009, potrivit Reuters.

Citeste si:  Poliţiştii de la Direcţia Permise foloseau un limbaj codificat; banii din mită erau "coco" sau "iepuroi"
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata