EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Teodor Baconschi : România ar putea adera la Schengen înaintea Bulgariei

Ministrul de externe român Teodor Baconschi afirmă că ţara sa doreşte să adere la spaţiul Schengen în acelaşi timp cu Bulgaria, dar subliniază că regulile privind aderarea la zona fără vize nu împiedică România să intre la o dată anterioară, relatează marţi (1 februarie 2011) EUObserver.

Chestiunea datelor de aderare separate a devenit mai pertinentă după decizia luată luna trecută de grupul de evaluare format din experţi din statele membre de a acorda României o ”foaie de analize curată” cu privire la îndeplinirea criteriilor tehnice pentru aderare, prezentând în acelaşi timp temeri legate de graniţele terestre ale Bulgariei şi pregătirea acesteia de a participa la o dată de baze interguvernamentală.

„Ne-ar plăcea să vedem cele două ţări intrând la aceeaşi dată, dar încă insistăm pe principiul că trebuie să evaluezi fiecare stat candidat pe baza meritelor sale individuale”, a spus Baconshi, într-un interviu acordat marţi EUObserver. „Aşadar, nu trebuie să aşteptăm şi există un risc în a renunţa la acest principiu pentru că acesta este cel mai corect şi obiectiv criteriu”, a adăugat oficialul român.

Oficiali UE spun că aderarea celor două ţări a fost tratată mereu ca un eveniment comun şi ei evidenţiază că orice tentativă a României de a adera la spaţiul ce are 25 de membri (Schengen – n.red.) înaintea Bulgariei ar avea nevoie mai întâi de o evaluare detaliată a graniţei comune a celor două ţări.
„Acest lucru ia cel puţin un an. În timp ce Dunărea reprezintă cea mai mare parte a acestei graniţe, plasarea de gărzi de frontieră pe poduri sunt printre acţiunile care ar trebui să fie realizate pentru a securiza noua graniţă externă a spaţiului Schengen”, afirmă un oficial.

Speranţele de aderare – programată iniţial pentru luna martie a acestui an – ale României şi Bulgaria au întâmpinat un obstacol în luna decembrie în urma publicării unei scrisori de către miniştrii de interne francez şi german, ceea ce efectiv a dat peste cap calendarul iniţial prin legarea aderării la Schengen de respectarea de către Bucureşti şi Sofia a Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).

Comisia Europeană şi statele membre exercită presiuni pe cele două ţări – percepute pe larg că au fost nepregătite pentru aderarea la UE în 2007 – pentru a accepta monitorizarea periodică asupra eforturilor în domeniile anticorupţiei şi reformei judiciare în cadrul MCV, mai degrabă decât amânarea aderării.
Bucureştiul este totuşi supărat de această corelare de ultim moment, subliniind că s-au făcut investiţii considerabile în creşterea securităţii frontierelor, în sistemele informatice şi în infrastructura aeroportuară pentru a se respecta vechiul calendar.

„Din punct de juridic şi politic, este incorect să se stabilească o astfel de legătură între cele două chestiuni. Credem că MCV este util atât timp cât el este folosit pentru scopul său original de promovare a reformei judiciare”, a spus Teodor Baconshi.
În timp ce experţii spun că este logică corelarea eforturilor în combaterea corupţiei de aderarea la zona fără vize, oficiali europeni au lăsat să se înţeleagă că problema a devenit legată de un recent scandal la nivel european privind integrarea romilor şi de viitoarele alegeri din Germania şi Franţa.

„Există îngrijorări reale despre corupţia din Bulgaria şi România, dar am şi senzaţia că subiectul a devenit tot mai mult unul politic”, a spus o sursă de la Bruxelles. Ungaria, care în prezent asigură preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, a indicat că ar dori ca statele membre să aprobe candidaturile celor două ţări la Schengen până la finalul lui iunie, dar alegerile regionale din Germania din acest an, cuplate cu alegerile prezidenţiale din Franţa din mai 2012, ar putea avea ca rezultat o amânare mult mai mare.

Aceasta – avertizează Baconschi – ameninţă să alimenteze euroscepticismul românesc şi să agraveze în continuare tensiunile dintre vechile şi noile state membre UE. „Nu suntem în Deşertul Tătarilor, doar să aşteptăm orice dată pentru aderarea noastră. Este o problemă de responsabilitate şi dacă vrem într-adevăr să continuăm procesul european, trebuie să jucăm pe baza regulilor”, mai spune el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata