EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

SUA şi China în impas militar cu privire la rachetele spaţiale, conform WikiLeaks

Statele Unite au ameninţat că vor lua măsuri militare împotriva Chinei în timpul unei curse secrete a înarmărilor, denumită „războiul stelelor”, din ultimii ani, relatează miercuri The Daily Telegraph, citând documente obţinute de la WikiLeaks.

Cele două superputeri nucleare şi-au doborât proprii sateliţi, folosind rachete sofisticate, în spectacole separate de demonstrare a puterii, sugerează documentele.
Guvernul american a fost atât de înfuriat în privat de acţiunile Chinei, încât a ameninţat Beijingul că se va confrunta cu acţiuni militare dacă nu renunţă la doborârea sateliţilor. Chinezii au efectuat însă teste suplimentare anul trecut, generând alte proteste din partea americanilor, exprimate de secretarul de stat american, Hillary Clinton, arată documentele secrete.

Beijingul şi-a justificat acţiunile, acuzându-i pe americani că dezvoltă un sistem de arme cu laser ‘ofensiv’, care ar avea capacitatea de a distruge rachete înainte ca acestea să părăsească teritoriul inamic. Dezvăluirile sunt cuprinse în cele mai recente documente obţinute de site-ul Wikileaks, puse la dispoziţia The Telegraph şi detaliază temerile exprimate în privat de ambele superputeri cu privire la chestiunea doborârii sateliţilor.

Acest „război al stelelor”, aşa cum a fost denumită această cursă a înarmărilor, a început în ianuarie 2007, atunci când China a şocat la Casa Albă prin doborârea unui satelit meteorologic de-al său aflat la 530 mile deasupra Pământului. Doborârea, care a adus mii de bucăţi de moloz în orbita Pământului, a generat temerea că Beijingul are puterea de a crea haos prin distrugerea sateliţilor civili şi militari americani. În februarie 2008 însă, SUA şi-au doborât un satelit american care funcţiona defectuos, demonstrând astfel chinezilor că are capacitatea de a lovi în spaţiu.

America a declarat la respectivul moment că doborârea nu a reprezentat un test militar ci o operaţiune necesară, pentru a opri revenirea satelitului pe pământ cu un rezervor de combustibil toxic care ar fi reprezentat un pericol pentru sănătate. Chinezii nu au crezut însă explicaţia, iar documentele WikiLeaks par sădemonstreze intenţiile adevărate ale americanilor. În mai multe documente confidenţiale, oficialii americani au indicat că doborârea satelitului a avut o natură militară.

Imediat după ce racheta Marinei americane a distrus satelitul, ambasada americană din China a primit „confirmarea directă a rezultatelor testului anti-satelit” din partea comandamentului militar american în Pacific, potrivit unui memorandum secret. Doborârea acestui satelit a constituit punctul culminant al tensiunilor dintre Washington şi Beijing cu privire la problema apărării anti-rachetă.

Cablogramele arată totodată că Beijingul a fost profund preocupat de planurile Americii de a plasa radare de apărare anti-rachetă în Japonia. Un alt document dezvăluie că SUA a dezvoltat un „sistem laser aeropurtat” pentru a contracara ameninţarea militară chineză. Guvernul chinez s-a declarat „furios” în privinţa exerciţiului american de doborâre a satelitului din februarie 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata