Constructorii germani se tem de un posibil val de forţă de muncă ieftină din străinătate

Companiile de construcţii şi sindicatele din Germania se tem de o catastrofă economică, dacă o nouă directivă a Uniunii Europene, care va permite firmelor internaţionale să-şi aducă muncitori din diferite ţări, va intra în vigoare, relatează site-ul thelocal.de, care evocă, drept exemplu, posibilitatea ca o companie românească să angajeze muncitori chinezi pe un salariu minim de 175 de euro pe lună, cât este acesta în România, şi să-i pună să lucreze pe şantierele germane.

Sindicatul IG Bau din domeniul construcţiilor şi Asociaţia centrală a industriei de construcţii din Germania (ZDB) şi-au exprimat îngrijorarea că o forţă de muncă ieftină ar putea fi adusă din China dacă directiva, care este discutată în prezent în Parlamentul European, va intra în vigoare.

Citeste si:  Un studiu la care a participat şi un cercetător clujean arată corelarea standardelor de frumuseţe cu sănătatea

„Piaţa noastră este în pragul colapsului. (Directiva) ar avea consecinţe catastrofale pentru companiile medii”, a spus preşedintele ZDB Hans-Hartwig Loewenstein pentru revista Focus. Loewenstein a precizat că există 40 de milioane de tineri chinezi necăsătoriţi, dintre care sute de mii ar putea veni să lucreze pe şantierele de construcţii din Europa. „Guvernul german nu ne sprijină suficient. Iar principala problemă este că CE nu acordă importanţă companiilor germane medii”, a adăugat el.

În domeniul construcţiilor din Germania lucrează în prezent 700.000 de persoane. Muncitorii în construcţii au un salariu minim de 10,90 euro pe oră în vestul Germania şi de 9,50 euro pe oră în estul ţării. Conform Focus, în cazul în care directiva UE va intra în vigoare, companiile străine ar putea angaja teoretic muncitori pe salarii mai mici.

Citeste si:  Vânzările Dacia au crescut cu 12% în 2010
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata