EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Al-Qaida irakiană cheamă Egiptul la jihad

Ramura irakiană a Al-Qaida a lansat un apel manifestanţilor din Egipt să pornească războiul sfânt şi să instaureze un guvern bazat pe „sharia”, legea coranică, potrivit unui comunicat al organizaţiei Statului islamic din Irak, preluat miercuri de ziarul ABC.

Este pentru prima dată când Al-Qaida se pronunţă asupra revoltelor arabe. În acest caz este vorba de o facţiune dispersă a reţelei teroriste, reprezentând aparent o primă reacţie a grupării la revoltele care au loc în lumea arabă. Până acum, Al-Qaida s-a menţinut în expectativă aşteptând derularea evenimentelor.
Comunicatul organizaţiei Statul islamic din Irak (EII), publicat pe forumurile utilizate de militanţii islamişti, a fost interceptat de centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE). În mesajul adresat manifestanţilor, se arată că „marşul jihadului” a început în Egipt şi că „porţile au fost deschise martirilor’.

Organizaţia teroristă îi încurajează pe egipteni să ignore ‘căile amăgitoare’ ale democraţiei si „naţionalismul păgân plin de putregai’. ‘Jihadul înseamnă să sprijini Islamul, pe cei slabi şi asupriţi din Egipt, poporul din Gaza şi din Irak şi pe fiecare musulman lovit de opresiunea tiranului egiptean şi a stăpânilor săi din Washington si Tel Aviv”, conform traducerii SITE.
‘Ministerul Războiului’, potrivit comunicatului, oferă manifestanţilor sfaturi şi îndrumări pentru a impulsiona violenţa şi organizarea de celule în această ţară, cu scopul de a-l înlătura pe preşedintele Hosni Mubarak.

Mişcarea de contestare a presedintelui egiptean s-a intensificat marţi, când sute de mii de persoane au defilat în marile oraşe din Egipt, în cadrul celor mai importante manifestaţii organizate de la declanşarea protestelor de stradă. Al Qaida a fost dintotdeauna un duşman declarat al regimurilor arabe pe care le consideră supuse Occidentului, pe deasupra păgân. Totuşi, analiştii specializaţi în terorismul jihadist consideră că revoluţia arabă aruncă în aer tezele ‘jihaidiste’ ale Al-Qaida.

Revolta evoluează pe o cale diferită preceptelor de violenţă postulate de reţeaua teroristă. Inclusiv islamiştii egipteni, organizaţi în jurul Fraţilor Musulmani sunt adepţii căii paşnice, în pofida mesajului lor radical. De unde şi observaţia că în Egipt Al-Qaida nu s-a remarcat şi că influenţa sa este în principiu relativă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata