EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Medvedev cere reducerea preţurilor; Vladimir Putin ieftineşte motorina

Preşedintele Medvedev a cerut guvernului rus să limiteze majorarea preţurilor produselor; premierul Vladimir Putin a început prin a reduce preţul petrolului, scriu ziarele moscovite.

Liderul de la Kremlin a solicitat executivului, la o şedinţă pe teme economice, să contracareze inflaţia, să limiteze creşterea preţurilor la produsele alimentare. Experţii consideră că puterea nu va putea schimba nimic prin aceste măsuri şi că inflaţia ar putea atinge nivelul de anul trecut – de 8,8%.
„Aveţi un singur scop: sper ca rezultatul muncii voastre dificile să fie încetinirea ritmului inflaţiei, iar preţul produselor alimentare să nu fie aşa cum a fost în ultima vreme”, a spus Dmitri Medvedev, citat de Kommersant, subliniind că „de aceasta depinde şi succesul activităţii guvernului însuşi”.

Potrivit Vedomosti, executivul a analizat două instrumente pentru diminuarea inflaţiei: reducerea temporară a taxelor de import şi continuarea intervenţiei pe piaţa cerealelor. Ministerul Economiei elaborează şi alte măsuri, mai drastice, dar pentru aplicarea acestora este nevoie de consens, întrucât pot influenţa în sens negativ volumul producţiei.

Rossiiskaia Gazeta notează că inflaţia a constituit în prima lună a anului 2%, ca urmare a scumpirii preţurilor la produsele alimentare. Dmitri Belousov, expert al Centrului de analiză macroeconomică, susţine, potrivit Novîe Izvestia, că intervenţia pe piaţa cerealelor reprezintă un instrument real în lupta contra inflaţiei, dar că acesta nu este suficient.
„Trebuie perfecţionat comerţul, trebuie stimulat comerţul direct, fără intermediari, dar aceste măsuri nu pot fi puse în practică imediat, în următoarele două-trei trimestre”, a explicat specialistul.

Vladimir Putin a cerut Serviciului federal antimonopol „să se clarifice” în legătură cu preţurile ridicate ale motorinei. După câteva ore, preţurile au început să coboare. Rossiiskaia Gazeta relatează că premierul şi-a exprimat indignarea faţă de scumpirile nejustificate. Motorina este atât de necesară în agricultură, iar preţul ei a crescut din decembrie 2010 până în ianuarie 2011 cu 35%.

Putin a spus că Ministerul energiei, Serviciul antimonopol şi Academia de Ştiinţe din Rusia au analizat factorii care puteau conduce la asemenea majorări şi au constatat că nu sunt dintre cei mai obiectivi. În mare, scumpirea a fost determinată de creşterea cererii, iar companiile petroliere nu ascund acest lucru. Şeful guvernului a spus că nu ar vrea să creadă că „banalul motiv” al umflării preţurilor este dat de simplul ţel de a obţine nejustificat un profit maxim.

Serviciul antimonopol suspectează companiile petroliere că nu doar că au fixat preţuri de monopol, dar şi că au creat un deficit forţat de motorină pe piaţă, scrie Vedomosti. Pe de altă parte, directorul Centrului de analiză a informaţiei „Kortes”, Pavel Ostrokov, este de părere că vârful preţurilor la motorină a fost depăşit şi fără intervenţia premierului, notează Kommersant.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata