EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Procuratura rusă va ancheta „creativitatea” vameşilor din Vladivostok

Procuratura rusă a declanşat o anchetă la vama din Vladivostok, ai cărei angajaţi au luat parte la filmarea unui videoclip, realizat pe ritmurile hitului ‘Columbia Pictures’ al trupei ‘BandEros’.

Procurorii vor să afle între altele cât a costat videoclipul şi cine a finanţat filmările şi montajul acestuia. Între timp, conducerea vamei îi caută de mai multe zile pe vinovaţi printre subalternii săi, însă fără succes, notează cotidianul rus Gazeta. Clipul, în care vameşi ruşi cântă despre rutina lor zilnică pe ritmurile hitului de muzică pop a stârnit indignarea internauţilor, cei mai mulţi dintre care consideră inadmisibil ca oameni în uniformă să danseze pe mese şi să se tăvălească pe podele.

‘La ora actuală, se stabilesc indentităţile tuturor celor care au participat la filmarea videoclipului, este elucidată conjunctura în care a fost realizat acesta. Se va da o notă respectivelor acţiuni ale angajaţilor vămii, inclusiv din punctul de vedere al cerinţelor etico-morale cărora trebuie să le corespundă funcţionarii statului’, afirmă reprezentanţi ai Procuraturii.

Clipul video, intitulat ‘Vama Vladivostokului e cea mai tare’, fusese postat pe YouTube la 8 februarie, iar în numai 2 zile clipul a avut peste 200.000 de accesări şi zeci de pagini de comentarii. Pe refrenul dinamic al hitului, tineri îmbrăcaţi în uniforme desfac în cadru o sticlă de şampanie, aplaudă o colegă ce dansează pe masă şi aruncă prin birou declaraţii.

De asemenea, în cadru apare un bărbat ‘cu aer sever’ şi textul ‘Şeful departamentului de inspecţie vamală, Rupineţ Serghei Ivanovici’, care, potrivit textului cântecului, ‘îi ucide pe duşmani’ (se foloseşte termenul ‘mocit’, celebru în expresia lui Putin referitoare la ‘uciderea teroriştilor cu capul în WC’) şi se bucură de ‘dragostea poporului’.
Deocamdată, secretarul de presă al vamei din Vladivostok, Viktoria Şamaeva, a refuzat să dezvăluie dacă bărbatul pe nume ‘Serghei Rupineţ’ este într-adevăr un angajat al vamei şi dacă s-a filmat în videoclip.

‘Până când nu se va încheia controlul, nu vom face niciun comentariu în acest gen’, a subliniat Şamaeva, precizând că este vorba despre un control iniţiat de conducerea Serviciului Federal Vamal (FTS). ‘Din punctul de vedere al tineretului, clipul poate fi considerat ‘tare’, însă el aduce prejudicii în ceea ce priveşte reputaţia: oamenii vor crede că tocmai astfel este viaţa de zi cu zi a vameşilor, însă acest lucru nu corespunde realităţii’, se spune într-un comunicat FTS, emis miercuri.

Bloggerii, ale căror comentarii au şi determinat conducerea vamei din Vladivostok să recunoască faptul că angajaţi ai săi au realizat videoclipul şi să declanşeze o anchetă, au opinii diferite în ceea ce priveşte clipul şi urmările pe care acesta ar trebui să le aibă. ‘Nu mai au pic de ruşine’, ‘Vameşii au luat-o cu totul razna’, scriu unii. ‘O dovadă de creativitate. Am râs cu lacrimi.

Lucrez cu vama, imi sunt cunoscute feţele tuturor celor din videoclip’, constată alţii. Însă, până şi cei care apreciază creativitatea vameşilor şi calitatea videoclipului recunosc că demisiile şi sancţiunile nu vor putea fi evitate. Potrivit unor informaţii, clipul era destinat unei reuniuni a vameşilor cu ocazia Anului Nou şi nu trebuia să ajungă pe YouTube.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata