EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

China va construi în Columbia o alternativă la canalul Panama

China intenţionează să construiască o alternativă pe uscat a Canalului Panama, de fapt, o linie de cale ferată care ar urma să lege coastele Pacifică şi Atlantică ale Columbiei, avansând deja unele estimări privind costurile acestui ambiţios proiect, relatează luni (14 februarie 2011) The Financial Times, fără să ofere însă cifre exacte în acest sens.

‘Aceasta este o ofertă reală şi destul de promiţătoare’, consideră preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, adăugând că Asia devine noul motor al economiei mondiale. Linia de cale ferată, despre care The Financial Times scrie că reprezintă un indicator al economiei chineze în creştere, ar urma să se întindă pe o distanţă de 220 kilometri.

Ea va porni de pe coasta Pacificului şi se va încheia pe coasta Atlanticului, nu departe de oraşul Cartagena, unde se vor concentra importurile din China înainte de a fi distribuite pe întreg teritoriul Americii. Columbia planifică de mai mult timp construcţia unei alternative la Canalul Panama.
Cu toate că este unul din cei mai apropiaţi parteneri ai SUA în America de Sud, Bogota întâmpină dificultăţi din cauza că Washingtonul nu a ratificat acordul bilateral privind comerţul liber, încheiat încă de acum patru ani.

Potrivit ziarului citat, traseul liniei de cale ferată din Columbia este parte dintr-o serie de iniţiative chineze privind dezvoltarea legăturilor de transport cu Asia. ‘Columbia ocupă o poziţie strategică importantă şi privim această ţară ca o uşă spre restul Americii Latine’, a declarat ambasadorul chinez la Bogota Gao Zhengyue.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata