Fostul director economic al ANSIT, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Gheorghe Popa, fost şef al Direcţiei Economice şi Financiare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor (ANSIT), acuzat de o fraudă cu fonduri europene de 187.000 euro.

Gheorghe Popa, director al Direcţiei Economice şi Financiare din cadrul ANSIT în perioada 2002 – 2007, va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată (26 de acte materiale), uz de fals, în formă continuată (11 acte materiale) şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (26 acte materiale).

Citeste si:  160 de firme au solicitat fonduri pentru implementarea standardelor internationale

Potrivit unui comunicat transmis luni de DNA, în acelaşi caz au fost trimişi în judecată Irina Olguţa Dicea, şef al Serviciului financiar contabil în cadrul Direcţiei Economico Financiare a ANSIT, Anca Pepelea, reprezentant al Ligii pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (LADT) Braşov, Gheorghe Ciurilă, administrator al SC Sitex Tour SRL şi SC Spasici Comserv SRL.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2003 – 2005, Gheorghe Popa a utilizat în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate fonduri europene nerambursabile în cuantum de 713.642 lei (aproximativ 187.283 euro) în cadrul Programului YOUTH. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul inculpatei Olguţa Irina Dicea, prin folosirea unor înscrisuri falsificate puse la dispoziţie de Anca Pepelea, reprezentant al unei organizaţii nonguvernamentale, şi de Gheorghe Ciurilă, administrator al unor societăţi comerciale.

Citeste si:  Lindsay Lohan a respins oferta de înţelegere din partea acuzării

Astfel, Gheorghe Popa a dispus efectuarea a 26 de plăţi nejustificate către Federaţia Judeţeană a Organizaţiilor Nonguvernamentale de Tineret (FJT) Braşov, Liga pentru Apărarea Drepturilor celor Tineri (LADT) Braşov, Asociaţia Tinerilor Ziarişti (ATZ) Braşov, SC Sitex Tour SRL, SC Spasici Comserv SRL şi SC Prohotels SRL, cu ocazia derulării unui număr de 16 contracte de prestării servicii şi parteneriat încheiate de ANSIT cu persoanele juridice menţionate. Practic au fost achitate cu bani provenind din programul YOUTH servicii care, în realitate, nu au fost efectuate.

Pentru a putea justifica aceste plăţi, Gheorghe Popa a folosit 11 facturi fiscale întocmite în fals de Gheorghe Ciurilă şi Anca Pepelea prin care atestau în mod nereal prestarea unor servicii către ANSIT. În demersul său, Gheorghe Popa a fost ajutat de Olguţa Irina Dicea. Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 713.642 lei.

Citeste si:  Telefoanele mobile pot dăuna calităţii somnului

Anca Pepelea şi Gheorghe Ciurilă au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, la data de 16 mai 2007, într-un alt dosar. Pe 26 ianuarie 2011, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a dispus condamnarea inculpatei Anca Pepelea la 6 ani închisoare, iar pe Gheorghe Ciurilă la 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Dosarul se va judeca la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close