Profesia: trainer POSDRU. Salariul: 2.000 – 3.000 de euro net pe lună

– Câştigă câte 2.000 – 3.000 de euro net pe lună – de zece ori mai mult decât salariul mediu pe economie – la un program de lucru part time. Nu contează ce vârstă şi ce studii au, important este să fi absolvit un curs de formator acreditat de o instituţie de stat sau un curs de pedagogie în facultate. Trainerii care lucrează în proiecte finanţate prin POS DRU, programul prin care se alocă fonduri europene pentru reurse umane, sunt printre cel mai bine plătiţi salariaţi români, iar joburile plătite din bani europeni sunt tot mai căutate în rândul tinerilor absolvenţi de facultate care au câte 2-3 ani de experienţă de lucru, arată ZF.ro

Peste 34.000 de certificate de acreditare de pentru formatori/traineri au fost eliberate din 2004 până în iunie 2010 de către Consiuliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor (CNFPA), singura instituţie din România care poate acorda astfel de acreditări pentru cei care vor să lucreze ca traineri în proiecte finanţate prin POS DRU.
Numărul acestora este în creştere, având în vedere avalanşa de proiecte derulate prin acest program, primul dintre cele şapte programe care se apropie de terminarea banilor.

Media de vârstă a trainerilor implicaţi în programele noastre este de 27 de ani, avem câte patru formatori la fiecare dintre cele patru proiecte, la care se adaugă câte doi consilieri pentru orientare profesională. Ei lucrează cu contracte pe perioadă determinată, pe o durată de 16 luni, timp de 4 ore pe zi, lucrând, în medie, câte 40 de ore pe lună. Nu am acordat plafoanele maxime de salarizare, plata pe oră fiind între 100 şi 130 de lei, deşi aceştia au experienţă de peste 3 ani în domeniul în care predau”, a spus Claudia Neculae, manager de proiect în cadrul Asociaţiei Smart Projects, un ONG care are în derulare patru proiecte finanţate din fondurile europene pentru resurse umane, cu o valoare cumulată de aproape 2 milioane de euro. Proiectele sunt destinate trainingului a 960 de şomeri, prin sesiuni de formare, de consiliere şi de mentoring.

„Ca să devii formator, trebuie să ai în primul rând studii superioare, apoi să participi la un curs de formare profesională, în urma căruia primeşti o diplomă/certificat de absolvire. Autorităţile naţionale responsabile de această diplomă sunt: Ministerul Muncii, CNFPA şi Ministerul Educaţiei”, a spus Ruxandra Grou, formator de competenţe IT de bază în cadrul unui proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane câştigat de firma Tiurenlau Hotel Management. În opinia sa, un formator trebuie să aibă în primul rând receptivitate, flexibilitate şi răbdare.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.