China interzice reîncarnarea lui Dalai Lama

Pe punctul de a se retrage din postul său de lider spiritual tibetan în exil, Dalai Lama, în vârstă de 75 de ani, doreşte reîncarnarea într-o ţară liberă prin vot democratic pentru alegerea succesorului său, lucru pe care regimul comunist îl interzice, notează ziarul La Razon.

Calificat de experţi drept un act de autoritarism absurd, interdicţia Beijingului se adăugă acuzaţiilor de spionaj împotriva tânărului Karmapa, de 25 de ani, al treilea în ierarhia budismului tibetan şi figură-cheie în procesul de succesiune al lui Dalai Lama.

Politicile etnice ale regimului au avut ca urmare revoltele tibetane din 2008 şi cele uigure din 2009, cu zeci şi sute de morţi în rândul civililor, iar în timp ce Dalai Lama a primit nenumărate susţineri internaţionale în cei şapte ani de mandat, totul pare să indice că va muri departe de Tíbet.

În perspectiva morţii sale iminente, guvernul chinez interzice ‘o reîncarnare fără avizul său’ în faţa încercărilor lui Dalai Lama de a democratiza alegerea succesorului său.

‘Procedurile de reîncarnare trebuie să respecte convenţiile religioase şi istorice. Şi mai ales să fie aprobată de guvernul său central’, a declarat Shingtsa Tenzinchodrak, unul din liderii budişti apropiaţi regimului comunist.

Partidul comunist vrea o nouă clasă de lama tibetani loiali Chinei. PC Chinez vrea să taie legăturile dintre călugării tibetani şi Dalai. Nu este ceva nou, Beiingul a făcut la fel cu Vaticanul şi prelaţii catolici din teritoriu’, spune Johnson.

Deşi Dalai Lama a sugerat, în afară de vot şi alte căi de reîncarnare, în octombrie 150.000 de tibetani care trăiesc în exil în India, Nepal, SUA şi Europa au votat în primul tur pentru a-l înlocui pe Lobsang Tenzin, având titlul religios de Samdhong Rinpoche, ca lider al Administraţiei Centrale Tibetane. A doua rundă este prevăzută în martie. Cel mai celebru exilat politic din lume a dat de înţeles că viitorul Dalai Lama trebuie să se nască şi să primească o educaţie religioasă într-un mediu liber în afara Chinei.

În iulie, Tenzin Gyatso va împlini 76 de ani şi deşi pare să se bucure de o sănătate bună, este clar că se află în amurgul vieţii. Dincolo de votul democratic, liderul tibetan a propus să se voteze prin intermediul consiliului bătrânilor lama, similar celui de la Vatican; şi nu elimină posibilitatea de a fi aleasă o femeie.

O altă soluţie preconizată este de a se recurge la practica ezoterică „madey tulku”, prin care Dalai va putea alege o reîncarnare cât este în viaţă, ceea ce i-ar da timp să-l pregătească personal pe viitorul lama.

În caz contrar, ar fi al treilea în ierarhia tibetană, Karmapa, cel care se va ocupa, alături de alţi călugări înţelepţi de cea de-a XV-a reîncarnare după moartea lui Dalai Lama. Presa indiană s-a făcut recent ecou al zvonurilor că tânărul Karmapa ar fi spion al Chinei. Potrivit activistei tibetane Woeser, principalul beneficiar al acestor zvonuri este Beijingul, pentru că ‘vrea să-l scoată pe Karmapa din India”, unde tânărul s-a refugiat în 1992, de represiunea chineză din Tibet.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata