Cum se falsifică achiziţiile publice

– Partidele și companiile au pus bazele unei strânse prietenii, din care câștigă ambele părți: politicienii – donații, iar oamenii de afaceri – contracte preferențiale cu statul, scrie Capital.ro


UMR Rovinari
a obţinut, în 2009-2010, peste 60 de contracte cu statul (unele fără licitaţie), în valoare de peste 65 de milioane de lei. Firma a donat PDL 300.000 de lei în 2009. Modul Proiect, din Teleorman, a donat 500.000 de lei către PSD în 2008. Firma este abonată la contracte de milioane de lei cu statul, câștigate, întâmplător sau nu, în zone controlate de social-democraţi.

Citeste si:  Cristian Preda: Nu cred că mai este posibilă o alianţă PDL - PNL

Cardinal Motors a sponsorizat PNL cu 125.000 de lei în 2008, când liberalii erau la guvernare. În acea perioadă, a câştigat diverse contracte cu o serie de instituţii publice. Iar exemplele de acest gen sunt cu zecile.

Prima și cea mai simplă haltă spre o achiziție trucată o reprezintă caietele de sarcini. Modul de redactare poate exclude anumite companii sau poate chiar stabili câștigătorul înainte ca licitația să aibă loc. Invocarea unor s­i­tuații excepționale, care permit ocolirea licitațiilor, este o altă metodă des răspândită pentru recompensarea sponsorilor partidelor.

Citeste si:  Contestaţia privind candidatura lui Irinel Columbeanu, respinsă de Tribunalul Bucureşti
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata