UE încearcă să reducă tarifele la roamingul de date

Comisarul european pentru telecomunicaţii, olandeza Nellie Kroes, a declarat luni că probabil va cere noi reglementări pentru a pune capăt tarifelor ridicate cu care se confruntă europenii atunci când folosesc serviciile de date de pe smartphone-uri în afara ţărilor de origine, relatează luni New York Times.

Vorbind în ziua de deschidere a „Mobile World Congress”, cea mai mare reuniune din domeniu, comisarul Kroes a declarat că limitările tarifelor pe care operatorii şi le taxează reciproc pentru serviciile de roaming de date, adoptate în 2007, nu au reuşit să reducă în mod semnificativ costurile pentru consumatori. Serviciile de roaming de date implică activităţi cum ar fi descărcarea unui e-mail sau citirea unui ziar pe telefonul mobil.

Citeste si:  Ucraina-UE: Kievul propune modificarea Acordului de Asociere

Tarifele pentru roamingul de date pe teritoriul european pot ajunge la 2,60 euro (sau 3,50 dolari) pentru un megabyte descărcat, faţă de o medie de 5 cenţi pe megabyte plătiţi la domiciliu, a precizat Kroes. Legislaţia europeană privind tarifele de roaming stabileşte limite în privinţa preţului pe care îl pot plăti consumatorii pentru serviciile de roaming de voce, însă fixează doar limite angro pentru serviciile de roaming de date. Ambele limite urmează să expire în iulie 2012.

Kroes examinează dacă să extindă aceste limite, să impună unele noi sau să introducă alte măsuri pentru a îmbunătăţi concurenţa. Recomandarea ei, aşteptată până la sfârşitul lunii iunie, va fi analizată de către Parlamentul European şi guvernele naţionale. Operatorii de telefonie mobilă, care au pierdut o luptă împotriva limitărilor tarifare iniţiale, în 2007, au declarat că piaţa roamingului de date nu este încă suficient de mare pentru a crea concurenţă adevărată şi că preţurile de pe piaţa internă sunt în scădere rapidă.

Citeste si:  National Bank of Greece negociază un acord de un miliard de euro cu un important fond israeliano-american

Deşi Kroes a recunoscut acest argument în discursul său, a ţinut însă să precizeze că operatorii se folosesc de evoluţiile pieţei drept scuză pentru a menţine tarife nejustificat de mari. Comisarul european a iniţiat o reexaminare a pieţei în luna decembrie, în cadrul căreia a solicitat părerea operatorilor, consumatorilor şi a altor părţi implicate.
În discursul de luni, Kroes a precizat totodată că tarifele mari la roamingul de date împiedică obiectivul mai amplu al Comisiei de a face serviciul rapid de bandă largă, cu viteze de download de cel puţin 30 MB pe secundă, accesibil tuturor locuitorilor din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, până în 2020.

Citeste si:  Înaintea alegerilor generale, politica internă din nou în atenţia presei spaniole
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close