Controlul averilor, o amnistie fiscală indirectă

– Consultanţii în taxe şi impozite spun că cei care îşi declară averile începând cu 1 ianuarie 2011 nu vor mai putea fi traşi la răspundere de Fisc pentru veniturile nedeclarate înainte de această dată. Autorităţile instituie o amnistie fiscală de la 1 ianuarie 2011, numai că, potrivit experţilor, o fac fără să aplice o taxă, aşa cum a făcut Italia, scrie Adevărul

Legea privind controlul averilor este, potrivit consultanţilor fiscali, una de bun augur din punctul de vedere al unificării fiscale. Dar punerea ei în practică poate fi dificilă, în condiţiile în care normele de aplicare nu au fost încă publicate. Fără acestea, oricum ar privi noua lege, experţii în taxe şi impozite spun că statul instituie, în mod indirect, o amnistie fiscală.

Citeste si:  Marius Stan: "Cluburile vor muri dacă legea nu se schimbă"

Legea privind controlul averilor se va aplica de la 1 ianuarie 2011, în sensul că acesta este momentul zero de la care se va face verificarea veniturilor celor mai bogaţi români, potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP). „Vom verifica veniturile de la 1 ianuarie 2011 la 31 decembrie 2011. Din păcate, suntem limitaţi la 1 ianuarie 2011, dar asta nu înseamnă că nu am făcut totuşi un pas înainte”, recunoştea secretarul de stat în MFP, Dan Lazăr, la începutul lunii februarie. Ieri, în cadrul forumului de fiscalitate TaxEU, oficialul preciza că primele controale pe această lege vor fi făcute în 2012.

Citeste si:  Summit-ul UE al Europei de Sud-Est, organizat de The Economist, începe luni, la Bucureşti

Consultanţii fiscali au arătat în cadrul aceluiaşi eveniment că averea obţinută înainte de acest moment zero scapă de prevederile legii, cel puţin dacă se află în termenul de prescriere de cinci ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata