EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Prin jungla birocraţiei: cât de greu se obţine cetăţenia germană

Drept de rezidenţă permanentă în Germania şi cel puţin opt ani trăiţi pe teritoriul acestui stat. Acestea sunt doar două din multele condiţii impuse la încetăţenire. Chiar dacă mulţi imigranţi întrunesc toate condiţiile, numărul celor care dobândesc cetăţenia germană a scăzut în ultimii ani, informează Deutsche Welle.

Din acest motiv, landul Hamburg a iniţiat o campanie prin care străinii se încurajează unii pe alţii să solicite cetăţenia ţării în care trăiesc şi muncesc. Jardena Kifle lucrează voluntar pentru comunitatea turcă din Hamburg. Femeia originară din Eritreea este înconjurată de maldăre de acte. Kifle este una din cele treizeci de persoane care îi ajută pe străinii interesaţi în obţinerea cetăţeniei germane.

La biroul ei ia loc Joel Atakora din Togo: „Am depus cererea în urmă cu un an şi până acum n-am primit niciun răspuns”, spune el. Joel Atakora este traducător. A încercat de mai multe ori să ia legătura cu funcţionarii de la Oficiul pentru Imigrări, dar fără succes:
„Sun, dar nu răspunde nimeni. Iar dacă totuşi se nimereşte să răspundă cineva, îmi spune că nu are timp şi că mai bine m-aş duce personal acolo sau aş trimite o scrisoare. Birocraţia asta mă înnebuneşte”, adaugă Joel.

Bărbatul mai spune că perioada de aşteptare s-a prelungit nepermis de mult, mai ales în condiţiile în care dosarul său este impecabil: munceşte de mulţi ani în Hamburg, plăteşte impozitele la zi, ba chiar a început să se identifice cu tradiţia şi cultura ţării în care trăieşte: „La serviciu eşti întotdeauna punctual. Încerci să trăieşti ca germanii. Şi eu am mâncat destui cârnaţi şi salată de cartofi”, spune Joel – mai în glumă, mai în serios.

Joel Atakora nu e singurul străin dezamăgit din Germania, susţine Jardena Kifle. Cu toate că a devenit cetăţean german deja în urmă cu 12 ani, nici în ziua de azi nu se simte în largul ei când are de-a face cu autorităţile: „Este tonul tăios al funcţionarilor publici, este grija că poate n-ai completat corect formularele, este întrebarea dacă nu cumva ai formularele greşite.

La toate acestea se adaugă şi faptul că mulţi dintre solicitanţi vin din ţări în care autorităţile deţin multă putere”, afirmă Jardena. În aceste condiţii, mulţi imigranţi renunţă să mai depună cerere. Cu toate că în cursul anului trecut, în Hamburg, au fost încetăţeniţi mai mulţi străini comparativ cu anii trecuţi, numărul cererilor a scăzut în 2010. Prin noua campanie, oraşul speră să-i încurajeze pe cei care întrunesc toate condiţiile să solicite cetăţenia germană.

„Mi se pare important să-mi aduc şi eu contribuţia. Paşaportul german îţi oferă siguranţa că aparţii acestei ţări. În orice caz, cel puţin pe hârtie o faci… Poţi călători oriunde, ceea ce reprezintă un mare avantaj, poţi studia, poţi munci în această ţară şi ai drept de vot – lucru care mi se pare grozav”, adaugă Jardena. 8,7% din populaţia Germaniei este reprezentată de străini procentaj ce a rămas aproape neschimbat din anii ´90 încoace.
Circa 35% sunt cetăţeni ai Uniunii Europene, iar cel mai numeros grup de imigranţi este format din turci (28,4%). Aproape două treimi din străini au deja drept de şedere permanentă pe teritoriul Republicii Federale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata