România a răspuns constructiv recomandărilor Comisiei Europene

România a răspuns într-o manieră constructivă la recomandările Comisiei Europene de la ultima evaluare făcută de executivul UE, iar pentru a consolida ritmul reformei, care a fost revigorat, ţara noastră trebuie să se concentreze pe o pregătire cuprinzătoare a implementării noilor Coduri, relevă raportul intermediar privind justiţia din România, adoptat şi prezentat vineri (18 februarie 2011) de CE.

Documentul, elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE în 2007, arată că începerea activităţii ”noului Consiliu Superior al Magistraturii oferă o şansă importantă pentru o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori politici şi judiciari în această privinţă”.

Citeste si:  Victor Ponta: Merg la Bruxelles cu un mesaj constructiv

Până la viitoarea evaluare din partea Comisiei Europene în vara acestui an, România trebuie să se concentreze în special pe lansarea unei analize independente asupra sistemului judiciar, pe reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi, pe măsurile de creştere a rapidităţii finalizării proceselor de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie în general.

Raportul intermediar al CE prezentat vineri conţine o actualizare tehnică a evoluţiilor semnificative înregistrate în România în cadrul MCV. Documentul se concentrează pe răspunsul României la recomandările CE şi nu conţine o evaluare completă asupra progreselor realizate. Raportul adoptat de CE în 20 iulie 2010 şi recomandările sale rămân punctul de referinţă pentru evaluarea progreselor realizate privind condiţionalităţile şi identificarea provocărilor rămase.

Citeste si:  Portugalia se mobilizează împotriva austerităţii

Comisia Europeană va continua să susţină eforturile României şi va prezenta următoarea evaluare a progreselor, detaliată, în vara acestui an. În cadrul MCV, Comisia Europeană elaborează de două ori pe an rapoarte de evaluare – unul mai cuprinzător, care conţine şi elemente politice, în luna iulie, şi celălalt, intermediar şi cu un caracter strict tehnic, la începutul anului.

MCV a fost introdus la aderarea României şi a Bulgariei la UE, în ianuarie 2007, şi el cuprinde patru condiţionalităţi în cazul ţării noastre şi şase în cazul Bulgariei, majoritatea vizând reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei la nivel înalt şi local.

Citeste si:  Jennnifer Aniston şi Ashton Kutcher printre favoriţii la Zmeura de Aur
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close