EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

BCR o dă în bară din nou: a anulat actele adiţionale fără acordul clienţilor!

– O hotărâre a Curţii Constituţionale interzice băncilor să desfiinţeze unilateral prevederile impuse de noua lege a creditelor.

Cea mai mare bancă din România, BCR, încearcă să întoarcă o parte a clienţilor la creditele cu dobândă internă, scrie România Liberă. Potrivit unui comunicat, banca „denunţă actele adiţionale de aliniere la prevederile OUG 50, însă menţine beneficiile de transparenţă ale ordonanţei”. Menţionăm că, potrivit unei decizii de la începutul lunii februarie a Curţii Constituţionale, banca trebuie să obţină şi acordul expres clientului pentru a renunţa la actele adiţionale constituite potrivit OUG 50.

Spre deosebire de formula EURIBOR/ROBOR/LIBOR+marjă fixă, dobânda internă a băncii poate varia în funcţie de mai multe criterii, inclusiv cele legate de rezultatele băncii, motiv pentru care clientul este mult mai vulnerabil la majorări ale costurilor.
Banca nu poate anula dispoziţiile actelor adiţionale construite potrivit OUG 50 fără acordul clientului. Prime Rate-ul sau dobânda internă a băncii poate oferi, în acest moment, avantaje de cost clientului, însă variaţiile ei nu pot fi controlate în nici un fel de client, fapt care o face destul de periculoasă. Grupurile de clienţii nemulţumiţi ai băncilor au ajuns în situaţia de a da în judecată băncile tocmai din cauza variaţiilor nejustificate ale dobânzii. Revenind la forma iniţială a contractului, reveniţi la vechile comisioane.

Citește și
1 Comentariu
  1. marko spune

    Cel mai bun lucru adus de OG 50/2010, a fost legat de obligarea bancilor la transparenta. Se poate intelege orice din contractele incheiate anterior. Cred ca este greu de apreciat ce varianta este mai putin riscanta ( ca de avantaj este greu de vorbit), dar cel putin acum avem sansa de a mai intelege ceva.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata