Jucătorii din piaţă estimează un preţ al petrolului de 147 dolari/baril în 2011

Jucătorii din piaţă se aşteaptă ca preţul petrolului să se situeze în jurul a 147 dolari/baril, în 2011, nivel atins în urmă cu 3 ani, a declarat analistul strategic şi proprietarul Master Chem Oil, Dan Berendel.

‘Aşteptările jucătorilor din piaţă sunt ca în acest an să vedem cel puţin nivelul de 147 dolari/baril, nivel atins în urmă cu 3 ani’, a afirmat Dan Berendel. Acesta a menţionat că, în cazul în care situaţia din Orientul Mijlociu continuă să se agraveze, cotaţiile la petrol se vor muta în intervalul de variaţie 105-110 dolari/baril într-o perioadă foarte scurtă de timp.

‘În cazul în care situaţia din Orientul Mijlociu continuă să se agraveze, cotaţiile la petrol se vor muta în intervalul de variaţie 105-110 dolari/baril într-o perioadă foarte scurtă de timp, cu potenţial mare de creştere în continuare spre cote şi mai ridicate.

Această creştere este influenţată şi de deprecierea monedei americane, depreciere care se datorează măsurilor mai stricte de politica monetară luate de Banca Centrală Europeană şi Banca Populară a Chinei’, a adăugat Dan Berendel. De asemenea, analistul strategic a menţionat că piaţa produselor petroliere s-a caracterizat printr-o volatilitate crescută, de la începutul anului 2011.

‘De la începutul anului, piaţa produselor petroliere s-a caracterizat din nou printr-o volatilitate crescută, am avut variaţii zilnice foarte mari ale preţurilor, datorate în mare parte tensiunilor politice din ţările Orientului Mijlociu şi nordul continentului african.

Dacă luăm ca referinţă pentru piaţa produselor petroliere preţul la Brent, de la începutul anului trendul a fost clar de creştere, de la nivelul de 92,67 dolari până la un maxim de 104,30 dolari/baril atins în data de 14 februarie, o creştere de aproape 12 dolari într-o lună şi jumătate.

Aceasta s-a datorat şi tensiunilor politice din Egipt, existând teama că o escaladare a acestora ar putea duce la închiderea temporară a canalului Suez şi a oleoductului Sumed care face legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană, prin intermediul cărora se tranzitează aproximativ 4% din producţia mondială de ţiţei’, precizează proprietarul Master Chem Oil.

În acest context, este dificilă realizarea unei previziuni pe termen de 3 – 6 luni privind evoluţia preţului petrolului. ‘Este greu să facem o previziune pe termen de 3-6 luni privind evoluţia preţului la petrol, având în vedere că la momentul actual acesta este influenţat de tensiuni sociale şi evenimente politice la nivelul unor ţări precum Egipt, Iran, tensiuni care pot degenera foarte uşor în violenţe de stradă şi există riscul ca aceste evenimente să se răspândească şi la alte state din regiune.

Suntem convinşi că atât timp cât aceste incertitudini şi temeri vor exista, în mod sigur preţul petrolului nu va scădea. În opinia noastră, la momentul actual orice scădere de 4-5 dolari/baril reprezintă o nouă oportunitate pentru jucătorii din piaţă de a intra în poziţii de cumpărare…

Oricum, sunt convins că în perioada alegerilor din Egipt vom avea variaţii forte mari ale preţului la petrol’, a spus Dan Berendel. De asemenea, analistul strategic subliniază că anticipările jucătorilor din piaţă privind preţul petrolului vizează un scenariul asemănător celui din 2008.

‘Rapoartele bursei de la New York arată că poziţiile long (de cumpărare) deţinute de jucătorii care tranzacţionează pe piaţa produselor petroliere sunt în creştere, din aceleaşi raporte ale bursei reiese că s-au cumpărat şi se cumpără optimi de tip Call cu preţ de exercitare pentru Brent de 120 şi 130 dolari/baril şi maturitate jumătatea anului 2011, lucru care ne arată în mod clar că aşteptările jucătorilor din piaţă sunt ca în acest an să vedem cel puţin nivelul de 147 dolari/baril, nivel atins în urmă cu trei ani.

Avand în vedere că în anul 2008, preţul la petrol a crescut în numai 4 luni de zile de la 100 la 147 dolari/baril, practic preţul aproape s-a dublat, este foarte posibil ca în contextul actual economic şi politic internaţional să asistăm la acelaşi scenariu’, a declarat Dan Berendel.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata