EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Oamenii trebuie să-şi schimbe urgent stilul de viaţă, altfel vor avea nevoie de o altă planetă

Populaţia Pământului ar putea depăşi 9 miliarde de oameni către anul 2050, ceea ce va avea consecinţe majore la nivel planetar. Lumea va suferi schimbări care o vor face de nerecunoscut, iar oamenii se vor lupta literalmente pentru o bucata de pâine.

Această prognoză deloc optimistă a fost expusă luni la o conferinţă a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiintei (Association for the Advancement of Science, AAAS), relatează publicaţia online CyberSecurity. Suprapopularea de mai bine de patru ori şi sărăcirea definitivă ameninţă, potrivit specialiştilor, ţările sărace din Africa şi Asia de Sud.

Naţiunile bogate, dimpotrivă, îşi vor suplimenta veniturile, dar acest lucru nu va duce la nimic bun, deoarece odată cu creşterea salariilor va creşte şi apetitul de consum, iar cea mai mare cerere se va înregistra la produsele din carne. În următorii 40 de ani, omenirea va avea nevoie de o cantitate de alimente egală cu cea produsă în ultimii 8.000, pretind experţii americani.

De asemenea, raportul AAAS menţionează că resursele naturale sunt interdependente: de exemplu, pentru a produce 500 de grame de carne este nevoie de aproximativ 3,5 kg de cereale, iar pentru 500 grame de ouă – 3 kg de cereale. Un astfel de sistem de consum este extrem de risipitor, trag un semnal de alarmă experţii şi propun finanţarea fără întârziere a unor programe privind planificarea familială.

Într-un alt raport elaborat vara trecută de WWF, Societatea zoologică din Londra şi Global Footprint Network se menţiona că în ultima vreme oamenii au început să consume de două ori mai multe resurse decât acum 50 de ani. În acest ritm, resursele Planetei riscă să fie epuizate nu mai târziu de 2030.
Dacă în următorii ani oamenii nu îşi vor schimba radical stilul de viaţă, ei vor avea nevoie de o altă planetă pentru a supravieţui, avertizează experţii, în opinia cărora, cât în curând, oamenii de pe Pământ nu vor avea suficientă hrană, apă şi chiar aer.

Recent, experţi din cadrul organizaţiei ecologice Global Footprint Network puneau în gardă opinia publică mondială în legătură cu faptul că omenirea a epuizat deja apa ce se acumula spontan în iazuri, iarba de pe păşuni şi peştele din mări şi lacuri. Au adunat toate recoltele de pe pământuri fertile şi au furat şi toate darurile naturii din păduri. Şi, în acelaşi timp, au epuizat şi spaţiul utilizabil pentru depozitarea deşeurilor, începând cu emisiile de gaze cu efect de sera, generatoare de haos climatic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata