Abordări integrate de prevenire a HIV/SIDA în România

Proiectul ‘Abordări integrate de prevenire a HIV/SIDA în România’ îşi propune să ofere tinerilor cu vârsta între 15 şi 25 de ani informaţii corecte în ceea ce priveşte HIV/SIDA, pentru a-i motiva să adopte un stil de viaţă mai sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de persoanele infectate cu HIV, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă Adina Manea de la Fundaţia „Tineri pentru Tineri”.

Ea a evidenţiat că proiectul se adresează mai multor grupuri ţintă – elevi, cadre didactice, personal medical – şi îşi doreşte realizarea unei puternice campanii de responsabilizare socială şi de luptă împotriva stigmatizării.
Împărţit în 3 componente majore, proiectul vizează o intervenţie integrată de prevenire în rândul populaţiei generale de tineri: intervenţii în comunitate prin comunicare interpersonală, campanie mass-media, instruirea autorităţilor locale, a profesioniştilor din sănătate (medici), educaţie (profesori, consilieri psihopedagogi şi educatori între egali) şi a jurnaliştilor.

Citeste si:  Gravidele care iau multivitamine nasc copii cu o greutate mai mare

Implementarea efectivă a programelor se desfăşoară în 18 judeţe ţintă şi presupune realizarea de materiale de informare-educare-comunicare, instruirea educatorilor între egali, a cadrelor didactice, a personalului medical şi jurnaliştilor, activităţi de prevenire şi promovare a comportamentelor responsabile în şcoală şi în afara şcolii.
În perioada februarie – aprilie, Fundaţia „Tineri pentru Tineri” va instrui 840 de cadre didactice (profesori şi consilieri şcolari) pentru a derula sesiuni de educaţie non-formală pe tematica programului ‘Responsabilitate individuală: Prevenirea HIV/SIDA’.

Cursurile vor fi organizate pentru profesorii din Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Vaslui şi Botoşani. Cursul pentru cadre didactice se desfăşoară pe parcursul a 21 de ore de formare şi este structurat în patru module, respectiv prevenirea HIV/SIDA şi sănătatea reproducerii, stigmă şi discriminare, implicare activă şi voluntariat, educaţie non-formală.

Citeste si:  Covasna: Ziua Culturii Naţionale, marcată prin expoziţii, muzică şi teatru

Proiectul este implementat de un parteneriat între Fundaţia „Tineri pentru Tineri” şi alte patru organizaţii neguvernamentale (Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii – ARPS, Asociaţia Română Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA, Fundaţia ‘Alături de Voi’ România- ADV România) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării – CNCD.

Proiectul este finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE (Spaţiul Economic European), fiind un proiect individual în componenta granturi, aria ‘Sănătate şi ocrotirea copilului’ şi reprezintă materializarea unui parteneriat extins între organizaţii şi instituţii care au ca misiune implicarea în problematica HIV/SIDA.

Citeste si:  Ministerul Sănătăţii pregăteşte schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale pentru a înlătura fraudele
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata