EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Colegiul Psihologilor din România: CNAS nu recunoaşte serviciile de psihoterapie furnizate de psihologi

În ultimii ani se constată o adevărată campanie de excludere a rolului psihologilor români din politicile publice de asigurare a sănătăţii populaţiei României, susţine Colegiul Psihologilor din România.

După nenumărate solicitări ale Colegiului Psihologilor din România, CNAS a decis să introducă în noul proiect al Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2011-2012, posibilitatea decontării serviciilor de psihoterapie (psihoterapie individuală – psihoze, tulburări obsesiv-compusive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii şi psihoterapie de grup – psihoze, tulburări obsesiv-compusive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii), însă pentru o singură categorie profesională (medicii psihiatri), care nu are competenţa profesională necesară desfăşurării acestor activităţi, susţin reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România.

Aceştia spun că aceste decizii contravin legii şi practicii europene în domeniu. Practic, CNAS doreşte să stabilească, printr-un act administrativ, standarde de calitate în serviciile psihologice, contrare prevederilor Legii nr. 213/2004 si HG nr. 788/2005, nerecunoscând în mod abuziv dreptul legal al psihologilor români de a desfăşura activităţi de psihoterapie. Prin această măsură, CNAS nu încalcă doar reglementările legale naţionale, ci şi practica europeană în domeniu, care recunoaşte şi decontează serviciile psihoterapeutice, parte a sistemelor de asigurări de sănătate din ţările membre ale UE (The European Health Care Systems), relevă sursa citată.

Activităţile de psihoterapie sunt activităţi proprii profesiei de psiholog, psihoterapia fiind o specialitate profesională a psihologilor, recunoscută prin lege organică. Astfel, psihoterapia a fost structurată ca o activitate psihologică, ce poate fi desfăşurată şi de medici, pedagogi, filosofi, teologi sau asistenţi sociali, după parcurgerea unor cursuri de formare profesională specifice şi numai după obţinerea titlului de calificare emis de autoritatea română competentă, se arată în document.

În prezent, în România există un număr de peste 1.800 de persoane care deţin titlu de calificare în specialitatea psihoterapie şi care practică psihoterapia în mod legal, în condiţiile Legii nr. 213/2004. În România anului 2011 un pacient care are nevoie de servicii psihologice trebuie să se adreseze în mod obligatoriu unui medic, care îl poate sau nu trimite la un psiholog, altfel valoarea serviciului psihologic efectuat de psiholog riscă să nu fie decontată.

Cu alte cuvinte, potrivit CNAS trebuie să te adresezi neapărat unui anumit medic specialist pentru a beneficia de servicii psihologice decontate de casele de asigurări de sănătate. De asemenea, numărul de puncte ce pot fi decontate de un medic specialist nu poate depăşi, pentru serviciile psihologice, 40 de unităţi, comparativ cu 450 de puncte decontate unui medic, ceea ce va conduce în mod inevitabil la falimentul furnizorilor de servicii psihologice din sistemul public de asigurări de sănătate.

Reprezentanţii Colegiului arată că, având în vedere noile condiţii socio-economice din România, precum şi creşterea gradului de vulnerabilitate psihologică a categoriilor sociale defavorizate, sunt nevoiţi să tragă un nou semnal de alarmă asupra pericolului lipsei unui sistem de asigurări de sănătate care să ofere posibilitatea pacienţilor români să beneficieze de servicii psihologice a căror valoare să fie decontată de casele naţionale de asigurări de sănătate.

Aceştia spun că în situaţia în care CNAS nu va modifica prevederile menţionate care fac imposibilă continuarea asistenţei psihologice a populaţiei României într-o formă acceptată de corpul profesional, Colegiul Psihologilor din România va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Consiliul Concurenţei şi va acţiona în judecată CNAS şi Ministerul Sănătăţii în vederea respectării drepturilor legale ale psihologilor români.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata