EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

UE se reinstalează în Mediterana

Cei 27 pregătesc un acord global cu vecinii lor din sud care să alimenteze speranţele tinerilor arabi. Şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, evoca săptămâna trecută într-un articol, ‘rezonanţa deosebită’ pe care au avut-o în Europa revoltele populare din Tunisia şi Egipt.

Titulara politicii externe enumera revoltele europene împotriva tiraniei care au marcat istoria continentului, de la ‘bulevardele pariziene în 1944, şantierele de la Gdansk în 1980 şi până la revoluţiile din Europa de Est în 1989’. Procesele democratice demarate în Mediterana sunt totuşi pentru Europa, mai mult decât mândria unei amintiri împărtăşite, notează luni într-un editorial ziarul Las Provincias.

Pentru Cei 27 se află în joc o bună parte din stabilitatea şi prosperitatea lor. Cei 5.000 de imigranţi ajunşi săptămâna trecută pe insula italiană Lampedusa rezumă perfect una din marile probleme împărtăşite pe ambele maluri ale Mediteranei. Ameninţarea teroristă este fără îndoială cealaltă mare preocupare comună pentru care este nevoie de o cooperare eficientă.
Conştientă de această situaţie, UE lucrează deja la un nou model de relaţii cu această regiune, care urmează să fie schiţată cu toată probabilitatea cu prilejul reuniunii de luni a miniştrilor europeni de externe de la Bruxelles.

Ashton, în articolul său publicat în Financial Times, sublinia că a sosit momentul ca UE să pună capăt anilor săi de ‘impas’. ‘Trebuie să oferim noi oportunităţi numeroasei populaţii tinere din regiune’, argumenta ea înainte de a afirma că politica vecinătăţii comunitare are nevoie de o revizuire în profunzime. Această formulă de colaborare cu ţările apropiate, articulată de UE în 2004 după extinderea sa spre Est, jalonează drumul pentru a strânge relaţiile cu 16 state.

În baza acestui model de relaţii, UE i-a împărţit în trei blocuri pe vecinii săi. Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est şi Sinergia Mării Negre – încheiate în 2008 şi 2009 – impulsionează colaborarea cu estul continentului şi Caucazul. În ce priveşte frontiera de sud, Franţa a promovat acum trei ani crearea Uniunii pentru Mediterana, un ambiţios proiect cu sediu la Barcelona care include 16 ţări extracomunitare, între care şi Egiptul şi Tunisia.

Preşedinţii Nicolas Sarkozy şi Hosni Mubarak au coprezidat prima sa reuniune la Paris. În pofida marilor intenţii proclamate la crearea sa, asociaţia euromediterană a făcut puţin iar secretarul său general, diplomatul iordanian Ahmed Masadeh, a demisionat luna trecută în faţa paraliziei organizaţiei. UE pare mai concentrată pe răspunsuri pe termen scurt în faţa proceselor democratice din Tunisia şi Egipt.

Ashton a anunţat cu prilejul vizitei de săptămâna trecută în Tunisia un ajutor imediat de 17 milioane de euro şi altul de 258 de milioane până în 2013. Pe de altă parte, ea a cerut Bruxelles-ului să mobilieze 2 miliarde de euro pentru întreaga regiune. Şefa diplomaţiei europene este însă conştientă că Europa are nevoie de un proiect global pe termen lung pentru regiune.

Ministrul italian de externe, Franco Frattini, propune extinderea programului Erasmus pentru studenţii de pe celălalt mal al Mediteranei şi a suscita astfel ‘speranţe’ societăţilor arabe preponderent tinere. În Egipt, 52% din cei aproximativ cei 85 de milioane de locuitori au sub 25 de ani, iar procentul este de 42% pentru Tunisia.
Ediţia europeană a revistei Time coincidea că UE trebuie să găsească o cale pentru a aduce speranţă lumii arabe. Revista amintea că tinerii visează să treacă Mediterana în căutarea unei vieţi mai bune.

Time arată că Europa are o armă imbatabilă pentru a impulsiona democraţia la frontiera de sud: promisiunea unei viitoare aderări la Uniune. Ţinând cont însă de dificultăţile cu Turcia, Europa nu pare să opteze pentru această cale, dar caută un acord mai global. Marocul are deja un statut de partener avansat, instrument economic pe care Ashton l-a oferit deja Tunisiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata