Peste 100 de monumente istorice din judeţul Gorj necesită lucrări de restaurare

Peste 100 de monumente istorice din judeţul Gorj, incluse în lista obiectivelor de patrimoniu naţional, necesită lucrări urgente de restaurare, mare parte dintre acestea fiind într-o stare avansată de degradare, a declarat joi (24 februarie 2011) în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Gorj, Pompiliu Ciolacu jr.

Potrivit sursei citate, motivul principal pentru care cele peste o sută de monumente se află într-o stare avansată de degradare şi au nevoie de lucrări de restaurare este cel financiar, neexistând suficiente fonduri pentru reabilitarea acestora. Acesta a menţionat că restaurarea unui monument istoric este destul de costisitoare, numai proiectul pentru o asemenea lucrare costând circa 100.000 de lei.

Citeste si:  MFP: Doar persoanele care intră în procedura de verificare fiscală trebuie să depună declaraţia de avere

„În total, în judeţ avem peste 500 de obiective prinse în lista monumentelor istorice de importanţă naţională, dar, din păcate, aproximativ 100 dintre acestea necesită lucrări urgente de restaurare. Multe sunt foarte vechi şi au ajuns în paragină din lipsa fondurilor pentru reabilitare, iar altele nu au fost îngrijite aşa cum ar fi trebuit, nu s-a ţinut cont de valoarea lor. Nu pot să vă spun acum care sunt exact acele monumente, dar numărul lor este destul de mare.

Din păcate, nu avem alocaţi bani de la Ministerul Culturii pentru lucrări de restaurare şi la nivelul judeţului există un singur specialist în proiecte de restaurare. Costul unui astfel de proiect ajunge la circa 100.000 de lei şi este destul de greu să facem rost de bani în asemenea condiţii”, a spus directorul DJCPN Gorj.

Citeste si:  Filmele mute regizate de Alfred Hitchcock revin la viaţă

Conform informaţiilor publicate pe site-ul oficial al DJCPN Gorj – www.monumenteistoricegorj.ro – patrimoniul cultural imobil al judeţului are înscrise în Lista monumentelor istorice, aprobată de ministrul Culturii şi Cultelor în 2004, 511 obiective monument istoric. Statistic vorbind, acestea reprezintă a şasea parte din totalul monumentelor din Regiunea Sud-Vest Oltenia şi sunt din toate categoriile – 90 de situri arheologice, 369 de monumente istorice, 28 de monumente de for public şi 24 de monumente comemorative.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata